Čína a USA chtějí posílit spolupráci v otázce jaderné bezpečnosti

Jaderná bezpečnost bude i tématem večeře v Bílém domě (zdroj: ČT24)

Prezidenti USA a Číny se shodli na posílení spolupráce v otázce jaderné bezpečnosti, uvedl čínský činitel. Jednání prý bylo plodné a konstruktivní. Do Washingtonu se na páteční summit sjedou prezidenti padesáti zemí. Svou účast však odmítlo Rusko s tím, že spolupráce s USA v této otázce za poslední dobu oslabila. Česko bude zastupovat premiér Bohuslav Sobotka.

Moskva, jejíž vztahy s Washingtonem jsou v posledních letech v souvislosti s konflikty na Ukrajině a v Sýrii napjaté, po kritice ze strany USA svou neúčast odůvodnila tím, že se v americké metropoli nečeká žádné zásadní rozhodnutí a že spolupráce obou zemí v otázkách jaderné bezpečnosti oslabila.

Čína a USA se už shodly, že budou společně bojovat proti tajnému přepravování jaderného materiálu. Dohodly se i v dalších otázkách týkajících se jaderné bezpečnosti. Obě země to uvedly ve společném prohlášení před zahájením summitu.

Čína rovněž souhlasila, že přestaví svoje malé kompaktní výzkumné reaktory bazénového typu (MNSR) na univerzitě v Šen-cenu tak, aby využívaly nízkoobohacené uranové palivo. Příslib se týká také reaktorů v Ghaně a Nigérii, citovala z prohlášení obou vlád agentura Reuters.

  • Za hlavní témata jaderného summitu jsou považovány obavy z možného jaderného útoku teroristů a jaderná hrozba ze strany Severní Koreje. Americký prezident Barack Obama dnes slíbil spojencům z Japonska a Jižní Koreje udržení jednotné obranné fronty vůči severokorejské jaderné hrozbě.

Íránskou hrozbu nahradil Islámský stát

Zatímco v prvním bodě Obamova snaha v posledních letech zaznamenala částečné úspěchy a USA například označují za výrazně nižší než dříve nukleární hrozbu ze strany Íránu, prevence jaderné teroristické hrozby má podle Washingtonu značné rezervy.

„Víme, že teroristické organizace touží získat přístup k těmto základním (jaderným) látkám a mít vlastní jaderné zařízení,“ sdělil Obamův bezpečnostní poradce Ben Rhodes.

Podle Bílého domu sice není důvod k obavám z bezprostřední hrozby atomového teroristického útoku, zejména organizace Islámský stát by se však mohla zmocnit nedostatečně zabezpečených zásob plutonia či obohaceného uranu ve světě.

Bohuslav Sobotka s manželkou po příletu do Washingtonu
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Harnik

Českého premiéra čeká během šestidenní návštěvy USA vedle summitu o jaderné bezpečnosti i jednání s americkými investory, filmaři či vedením společnosti GE Aviation. Sobotka se také sejde s českými krajany a s projevem o Evropské unii vystoupí v prestižním analytickém ústavu Brookings Institution.