Polská vláda připravuje protiteroristický zákon. Čeká bouři kritiky

Polská vláda připravuje návrh protiteroristického zákona, který nepochybně vyvolá ostrou kritiku opozice. V polském rozhlase to uvedl ministr vnitra Mariusz Blaszczak. Konzervativní vláda disponuje v parlamentu většinou křesel, a tak může předlohu schválit bez ohledu na výhrady menšinové opozice.

Blaszczak podle webu televize TVN 24 nechtěl prozradit žádné podrobnosti ohledně omezení občanských práv a svobod, které by z návrhu protiteroristického zákona vyplynuly. Předpověděl ale obdobnou bouři kritiky jako při nedávné novele policejního zákona. Ta usnadňuje strážcům zákona sledování a odposlouchávání podezřelých.

Potřebu přísnějších protiteroristických opatření ministr odůvodňoval tím, že „před několika dny polští policisté zatkli a uvěznili tři nizozemské občany, původem z Blízkého východu, kteří chtěli nelegálně kupovat zbraně,“ uvedl Blaszczak.

Szydlová: Polsko nebude kvůli útokům v Bruselu brát migranty

Polsko od nynějška přestává na svém území přijímat uprchlíky v rámci programu přerozdělení migrantů v Evropské unii, řekla premiérka Beata Szydlová. „Po tom, co se v úterý stalo v Bruselu, nemůžeme v této chvíli říci, že souhlasíme s přijetím jakékoli skupiny migrantů,“ řekla Szydlová v soukromé televizní stanici Superstacja. Doposud její konzervativní a euroskeptický tým souhlasil s přijetím asi 7000 migrantů, tedy s respektováním závazku, který na sebe vzala předchozí polská vláda.

Polsko je první zemí EU, jež přijala takovéto rozhodnutí po atentátech, které si v belgické metropoli vyžádaly 31 mrtvých a na 270 zraněných. Mezi zraněnými jsou také tři Poláci. „Jsme povinni především zajistit bezpečnost našich občanů,“ zdůraznila premiérka. Zároveň vyzvala k odmítnutí přijmout v Evropě „tisíce migrantů, kteří sem přišli jen proto, aby si vylepšili své životní podmínky“. A mezi těmito migranty „jsou také teroristé“, dodala.

Polsko přivítá summit NATO i papeže

Varšava bude v červenci hostit summit Severoatlantické aliance. Týž měsíc se v Krakově na jihu země mají konat Světové dny mládeže za účasti papeže Františka a více než půl milionu poutníků.

Po bruselských atentátech šéf polské tajné služby BBN Pawel Soloch jasně naznačil, že odvolání krakovské akce není na pořadu dne. Nic však nelze vyloučit a plány se budou ještě přehodnocovat, upozornil.

Po útocích v Bruselu se šéfové polských tajných služeb setkali s prezidentem Andrzejem Dudou a rozhodli se nezvyšovat stupeň teroristického ohrožení, který v Polsku aktuálně zůstává nízký.