Evropsko-turecká dohoda zatím příliv migrantů do Řecka nezmenšila

Příliv migrantů do Řecka neslábne ani poté, co začala platit turecko-evropská dohoda. Od nedělního rána dodnes připlulo na ostrovy v Egejském moři přes 1600 lidí – na území Řecka je tak už přes 50 tisíc běženců. Dvacet členských zemí Unie mezitím nabídlo své experty, kteří mají Řecku pomoci vracet imigranty zpět do Turecka. Je mezi nimi také Česká republika.

V pondělí dorazilo do athénského přístavu opět zhruba dva tisíce migrantů. Ti se na území EU dostali ještě předtím, než v neděli začala platit dohoda Evropské unie a Turecka o vracení uprchlíků. První zprávy o počtech připlouvajících utečenců však zatím nenapovídají, že by nová pravidla lidi od cesty přes moře odradila. V noci na neděli dorazilo do Řecka 875 migrantů, což odpovídá průměru z minulých týdnů.

Velmi malý časový rozestup mezi uzavřením dohody a jejím uplatňováním působí v Řecku nemalé logistické problémy. Premiér Alexis Tsipras několikrát řekl, že kvůli zpracování administrativy bude potřeba na řeckých ostrovech nasadit nejméně čtyři tisíce nových vyškolených lidí, mimo jiné pohraničníků, soudců, azylových úředníků nebo tlumočníků.

A na Tsiprasova slova většina států Evropy slyší – aktuálně zhruba dvacítka zemí nabízí své experty. Na základě páteční dohody mezi osmadvacítkou a Tureckem mají být Ankaře vráceni v zásadě všichni migranti, kteří od nedělního rána dorazili či dorazí na řecké ostrovy v Egejském moři.

Řekové musí podle dohody také u nově příchozích každou podanou žádost o azyl individuálně posoudit. Unijní právní experti ale tvrdí, že prakticky všechny bude možné – poté, co Řecko a Turecko rychle upraví své právní systémy – vracet zpět. Do té doby nebude o žádostech rozhodováno, uvedl v pondělí mluvčí komise.

Německo nabídlo 100 expertů a 200 policistů, podobná nabídka přišla z Francie. Podle twitterového účtu nadcházejícího slovenského předsednictví EU nabídla Bratislava stovku policistů.

Také Česko je podle premiéra Bohuslava Sobotky, který dnes o závěrech summitu EU z minulého týdne informoval vládu, připraveno Řecku poskytnout úředníky a policisty. Věc je nyní v kompetenci ministerstva vnitra, uvedl také Sobotka, podle něhož bude záležet na konkrétní poptávce Atén a Bruselu.

Migranti v Řecku
Zdroj: ČTK/AP