Nejprve ho ukázali, poté odsoudili. Američan dostal v KLDR 15 let těžkých prací

V Severní Koreji odsoudili amerického studenta k 15 rokům těžké práce za mřížemi. Mladý muž dostal trest kvůli údajnému pokusu ukrást plakát s politickou tematikou z hotelu v Pchjongjangu. Rozsudek vynesl nejvyšší severokorejský soud. Úřady zadržely studenta letos v lednu. Washington proti rozsudku protestuje a vyzývá k propuštění studenta. Americký prezident Barack Obama pak vydal nařízení zavést další masivní sankce vůči Severní Koreji v reakci na jaderný test ze začátku roku.

Jednadvacetiletý student Virginské univerzity Otto Warmbier viněný z podvratné činnosti byl usvědčen a odsouzen během hodinového soudního procesu ve středu ráno.

Amerického turistu policie zatkla v lednu těsně před nástupem do letadla mířícího do Číny a na konci února se přiznal k „závažným trestným činům“ proti státu, uvedla severokorejská média.

„Spáchal jsem zločin, když jsem vzal propagandistický plakát z části hotelu, která byla určena jen pro zaměstnance,“ prohlásil Warmbier 29. února v Pchjongjangu před médii se slzami v očích. „Udělal jsem největší chybu svého života. Prosím vás, zachraňte mě,“ dodal.

Americké ministerstvo zahraničí označilo trest pro Warmbiera za „neopodstatněně tvrdý“ a vyzvalo Pchjongjang, aby mu udělil milost a propustil jej. Podle Bílého domu je „stále jasnější“, že KLDR používá americké občany jako rukojmí pro dosažení svých politických cílů. Podle koreanisty Jaromíra Chlady je hlavní význam těchto procesů pro vnitřní propagandu.

V předminulém roce KLDR propustila dva Američany

Severní Korea zadržela několik cizinců již v minulosti a Spojené státy i Kanada své občany varovaly před cestami do této asijské země. Jak poznamenala agentura AP, KLDR se k podobným krokům uchyluje v době zvýšeného napětí s okolním světem, aby si tímto způsobem vymohla ústupky. V listopadu 2014 propustila KLDR Američany Kennetha Baeho a Matthewa Millera, které do té doby věznila.

Šestačtyřicetiletý misionář Bae byl v Severní Koreji odsouzen na 15 let za „pokus o svržení severokorejské vlády“. Čtyřiadvacetiletý Miller si odpykával šestiletý trest za to, že po příletu do Severní Koreje roztrhal své vízum a požádal o azyl. Podle soudu měl Miller v úmyslu nechat se zadržet a zažít na vlastní kůži život ve vězení, aby pak mohl podat zprávu o porušování lidských práv v KLDR.