Teroristé útočili v letovisku na Pobřeží slonoviny, zahynulo 14 civilistů

Teroristé v neděli odpoledne stříleli na pláži a v hotelích v letovisku Grand-Bassam v západoafrickém státě Pobřeží Slonoviny. Zahynulo 14 civilistů a dva vojáci, oznámil prezident země Alassane Dramane Ouattara. Bezpečnostní síly zabily šest útočníků, po dalších pátrají. K útoku se podle France 24 přihlásili islámští radikálové z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM).

Francouzské úřady zatím potvrdily, že mezi mrtvými je jeden francouzský občan. Francouzský prezident François Hollande útok odsoudil jako „zbabělý“. Předchozí bilance udávala, že při útoku zahynuli čtyři Evropané.

Střelba začala na pláži v letovisku Grand-Bassam a údajně pokračovala v přilehlém hotelu. Středisko, které se nachází asi 43 kilometrů východně od Abidžanu, je oblíbené mezi západními turisty.

Češi na místě zřejmě nejsou

„Nepřepokládáme, že by tam byl nějaký český občan,“ uvedla mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. Podle informací Asociace cestovních kanceláří ČR nyní není v Pobřeží slonoviny žádná skupina turistů, jejichž pobyt by organizovala některá z českých cestovních kanceláří, oznámil mluvčí asociace Jan Papež.

K útoku se podle France 24 přihlásili islámští radikálové z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM). Zatím není jasné, kolik bylo ozbrojenců celkem. Podle místních médií připluli maskovaní teroristé po moři. Bezpečnostní síly po útoku na tři hotely zlikvidovaly šest teroristů. Ozbrojenci útočili automatickými zbraněmi.

Bezpečnostní jednotky směřující na místo střelby
Zdroj: Joe Penney/Reuters

Videa a fotografie z místa se ihned začaly objevovat na sociálních sítích, jsou na nich vidět mrtví ležící v kalužích krve na pláži nebo turisté prchající z hotelu Etoile du Sud. Snímky na sociálních sítích rovněž ukazují část vybavení, které po sobě útočníci zanechali, granáty a náboje do samopalů.

Podle France 24 se útočníci pokusili zajmout rukojmí ve dvou hotelích. Na místě zasahovaly těžce vyzbrojené zvláštní jednotky.

Střelba údajně začala v hotelu Koral Beach a odtud ozbrojenci postupovali do okolních hotelů. „Střílejí na všechny bez rozdílu. Postupují hotel od hotelu,“ uvedl jeden ze svědků, citovaný listem Le Monde. Další svědci tvrdí, že ozbrojenci křičeli „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký).

Útok na Pobřeží slonoviny se stal necelé dva měsíce poté, co islámští radikálové zabili desítky lidí v hotelu a kavárně navštěvovaných cizinci v Ouagadougou, metropoli Burkina Fasa.

Nedělní útok je tedy už třetí obdobný v západní Africe v posledních měsících. V listopadu byly zabity desítky lidí při teroristickém útoku na hotel v Mali. Útok v Pobřeží slonoviny připomíná atentát, při němž útočník loni 26. června postřílel na pláži v Súse v Tunisku 38 lidí.

Analytici podle serveru France 24 dokonce varovali vládu Pobřeží slonoviny před hrozícím útokem, neboť země sdílí hranice s postiženými státy, tedy Mali a Burkina Faso.

  • 20. listopadu 2015 - Teroristický útok v hotelu Radisson Blu v metropoli Mali Bamaku si vyžádal 22 obětí, z toho 14 ze zahraničí. Útočníci předtím drželi jako rukojmí na 170 lidí. K útoku se přihlásilo islamistické hnutí Murábitún, založené před několika lety obávaným alžírským radikálem Mochtárem Belmochtárem.
  • 15. ledna 2016 - Teroristický útok v hotelu a kavárně v metropoli Burkiny Faso Ouagadougou. Zahynulo při něm nejméně 30 lidí, převážně humanitárních pracovníků. K útoku se přihlásili islámští radikálové z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM), konkrétně opět islamistické hnutí Murábitún Mochtára Belmochtára.
  • 13. března 2016 - Ozbrojenci při útoku na pláže a hotely v přímořském letovisku Grand-Bassam v Pobřeží slonoviny zabili 14 civilistů a dva vojáky. Středisko nacházející se asi 43 kilometrů východně od obchodní metropole země Abidžanu je oblíbené mezi místními i západními turisty. K útoku se podle France 24 přihlásili islámští radikálové z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM).