Migranti z Iráku po tisících opouští Německo. Jsou frustrovaní, píše Reuters

Do Iráku se z Německa vrací každý měsíc kolem tří tisíc běženců a jejich počet neustále roste. Uvedla to ve čtvrtek německá kancléřka Angela Merkelová. Běženci, kteří nemají nárok na mezinárodní ochranu, začínají pomalu opouštět i Řecko. Právě tam se ovšem v současnosti hromadí většina migrantů, a to kvůli uzavřeným hranicím s Makedonií.

„V současnosti se jich například každý měsíc do Iráku vrací tři tisíce - a má to vzestupný trend - podle toho, jak se osvobozují jejich města od Islámského státu,“ uvedla Merkelová na mítinku své Křesťanskodemokratické unie (CDU) před zemskými volbami ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko.

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier
Zdroj: ČTK/AP/Michael Sohn

Německo nestíhá zpracovávat žádosti o azyl

Mnoho uprchlíků musí v Německu stále bydlet v provizorních podmínkách a podle agentury Reuters je řada z nich frustrovaná z pomalého azylového řízení. Na počátku února uvedl šéf Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) Frank-Jürgen Weise, že se loni nestihlo zpracovat přibližně 370 tisíc podaných žádostí o azyl. Dalších 300 tisíc až 400 tisíc migrantů, které loni německé úřady zaregistrovaly, žádost ještě ani nemohlo podat.

Do Německa loni přišlo téměř 1,1 milionu běženců především ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Podle kancléřky je pro řešení migrační krize klíčové zajistit stabilitu právě v zemích jako Irák či Sýrie.

Podle Merkelové se řada uprchlíků bude chtít vrátit za svými blízkými, kteří v Německu ještě nejsou a nebudou se tam smět dlouho dostat. Tím narážela na zpřísnění azylových zákonů, které před časem schválila německá vláda a parlament. Podle nové normy bude mimo jiné mnohem složitější dosáhnout scelení rodin uprchlíků.

Z Německa se každý měsíc vrací na tři tisíce uprchlíků (zdroj: ČT24)

Po uzavření hranic zůstávají tisíce uprchlíků v Řecku

Řekové na základě pondělní dohody ze summitu v Bruselu vrátili prvních 90 ilegálních uprchlíků do Turecka. Dalších 173 odvezou během pátku nebo příštího týdne.

„Ekonomičtí migranti, kteří přicházejí ze zemí jako Maroko, Alžírsko, Tunisko, Pákistán a Bangladéš budou administrativně vyhoštěni a zadrženi. Což znamená, že tito nelegální migranti budou drženi v detenčních centrech a řecká policie podá žádost o jejich opětovné přijetí do země, ze které pochází . V tomto případě jde většinou o Turecko,“ uvedla náčelnice štábu řecké policie Zacharoula Tsirigotiová.

V Bruselu se státy Unie shodly na uzavření tzv. balkánské uprchlické trasy v pondělí. Na svá území nevpouští uprchlíky Makedonie, Srbsko, Chorvatsko, Slovinsko ani Rakousko. Na řecko-makedonské hranici je podle odhadů v současnosti přes 10 tisíc běženců, kteří se snaží dostat dál do Evropy. Tamní úřady očekávají, že během března by se jejich počet mohl zvýšit na 70 tisíc.

Balkánská cesta
Zdroj: ČT24