Demagog.sk skládal účty Ficově vládě. Obstála z poloviny

Předvolební sliby splnila vláda Roberta Fica zhruba z poloviny. Na konkrétní sliby jednobarevného kabinetu a jejich uvedení v realitu za čtyři roky se podíval slovenský web demagog.sk. Vládní SMER-SD je favoritem na vítězství i v nadcházejících parlamentních volbách. Ty se na Slovensku uskuteční v sobotu a z průzkumů vyplývá, že vítěz voleb se tentokrát sestavování koalice nevyhne. Exkluzivní rozhovor se slovenským premiérem nabídla v úterý ČT24.

„Navzdory tomu, že vládní strana měla v parlamentu pohodlnou většinu, z 59 ověřovaných slibů splnila v plné míře jen přibližně polovinu a dalších 13 splnila částečně,“ uvedl portál. Do hodnocení zařadil jen takové sliby a závazky kabinetu sociálních demokratů (SMER-SD), které byly dostatečně konkrétní.

Za nesplněný označil portál třeba příslib o vytvoření podmínek na využívání zákona o prokazování původu majetku, podle kterého by stát mohl zabavit majetek, jenž byl získán z nezákonných příjmů. Stejné hodnocení vystavil i záměru na zavedení přehlednějších majetkových přiznání politiků, dále novému systému řízení a financování regionálního školství a příslibu zřízení úřadu vládního zmocněnce pro národnostní menšiny a občanskou společnost s příslušnými pravomocemi.

Do slovenské Národní rady se dere rekordní množství stran (zdroj: ČT24)

Naopak Ficova vláda podle portálu zcela splnila sliby například ohledně ozdravení veřejných financí, plánu proti daňovým podvodům, změn místní státní správy, zvýšení počtu policistů nebo posílení ochrany oznamovatelů korupce.

Za pouze částečně splněné považuje portál kromě jiného zjednodušení daňových a odvodových povinností podnikatelů.