Řecko na pokraji humanitární krize, Tsipras chce vidět přerozdělování běženců v praxi

Řecký premiér Alexis Tsipras bude na pondělním summitu Evropské unie a Turecka prosazovat povinné přerozdělování uprchlíků. Na řecko-makedonském pomezí se stále hromadí migranti, kteří se nedostanou dál kvůli uzavřeným hranicím. Atény hlásí na 24 tisíc uvízlých uprchlíků. V následujících dnech by se počet mohl až ztrojnásobit. Země je tak na pokraji humanitární krize.

Příliv běženců nepolevuje – od začátku roku přeplulo Středozemní moře skoro 132 tisíc uprchlíků, oznámil Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle OSN to je víc než za prvního půl roku 2015.

UNHCR kritizoval vlády evropských zemí, že nejsou schopny spolupráce. Uzavírání hranic je podle úřadu protiprávní. 

Vídeň začala v polovině února na hranicích přijímat jen 80 žádostí o azyl denně a dál do Německa pouštět nanejvýš 3200 migrantů. Později se se zeměmi na takzvané balkánské stezce dohodla, že budou přes hranice pouštět jen asi 580 migrantů denně.

Skopje nedávno začala do země pouštět jen Iráčany a Syřany s platnými doklady – vrací už i Afghánce. Tisíce lidí pak byly odvezeny zpět do řeckého vnitrozemí, země ale nemá dostatečné kapacity a ocitla se na prahu humanitární krize.

„Je nepřijatelné, že někdo nechce sdílet břemeno uprchlické krize. Tu lze vyřešit pouze solidaritou,“ řekl Tsipras s tím, že na summitu bude požadovat, aby si všechny země EU převzaly svůj díl uprchlíků z Řecka a Turecka. Premiér upozornil, že pokud nebude EU schopná najít společné evropské řešení, ohrozí to společnou budoucnost všech evropských zemí.

Ve středu by měla Evropská komise uvolnit pro Řecko nouzovou finanční pomoc. Použít se má zejména na ubytování a potraviny pro běžence. Podle odhadů médií by Unie měla do Řecka poslat kolem půl miliardy eur.

Turci nechávají Syřanům brány otevřené

Atény už v neděli avizovaly, že přitvrdí v přístupu k ilegálním migrantům pocházejícím z takzvaných bezpečných zemí. Na základě dvoustranné dohody s Ankarou je budou vracet do Turecka. Během úterý vyhostí více než tři stovky přistěhovalců, kteří pocházejí hlavně z Maroka, Alžírska a Tuniska.

V Turecku se mezitím hromadí uprchlíci ze Sýrie. „Podporovali jsme naše syrské bratry a budeme v tom pokračovat i nadále. Turecko drží otevřené dveře pro všechny týrané Syřany od března 2011. Nerozlišujeme mezi jejich náboženstvím, jazykem nebo etnickým původem. Jejich počet v naší zemi se zvýšil na dva a tři čtvrtě milionu,“ konstatoval turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Německá kancléřka Angela Merkelová dává Turecko evropským zemím za příklad. Trvá na tom, že uzavírání hranic jednotlivých zemí situaci nevyřeší. „Musíme vytvořit legální migraci, mluvit s Tureckem o kvótách a zastavit migraci nelegální,“ podotkla Merkelová.