Praxe polské vlády vyhnala do ulic Varšavy 80 tisíc lidí

Zhruba 80 tisíc lidí vyšlo do ulic polské metropole vyjádřit obavy z toho, že polská vláda ohrožuje svobodu a ústavu. V rukou demonstrantů se objevovaly plakáty někdejšího bojovníka proti komunistickému režimu Lecha Walesy, jehož pověst se podle nich nynější vláda snaží poškodit falešnými obviněními.

Akci zorganizoval Výbor na obranu demokracie, který se zformoval loni v listopadu po vítězství strany Právo a spravedlnost (PiS) v parlamentních volbách. „Chceme svobodné a otevřené Polsko… Polsko, v němž bude prostor pro všechny,“ řekl předseda výboru Mateusz Kijowski.

Ten také přečetl vzkaz od někdejšího odborového předáka a pozdějšího prezidenta Walesy, který v něm popřel, že by kdy spolupracoval s tajnou policií komunistického režimu. Podle něj byly příslušné dokumenty, o nichž před pár dny informovala média, zfalšovány.

Protivládní demonstranti ve Varšavě hájili Lecha Walesu
Zdroj: Jan A. Nicolas/ČTK/DPA

Poté, co se vlády v Polsku ujalo Právo a spravedlnost, tam prošlo několik zákonů, které podle opozice upevňují moc vlády v soudnictví a médiích. Chování vlády vzbudilo pozornost i Evropské komise, která v polovině ledna rozhodla, že bude sledovat stav právního státu v Polsku.

„Přišli jsme sem, abychom bránili symbol polské historie proti nenávisti,“ prohlásil na shromáždění šéf opoziční Občanské platformy Grzegorz Schetyna. Walesa měl údajně spolupracovat se Státní bezpečností v 70. letech ještě předtím, než založil hnutí Solidarita, jež přispělo ke svržení komunistického režimu. Prezidentem Polska byl Walesa od prosince 1990 do prosince 1995.