Rok od vraždy Němcova: Ruští poslanci odmítli uctít jeho památku

Návrh na uctění památky zavražděného opozičního politika Borise Němcova se v ruské Státní dumě nesetkal s podporou. Podle opozičního poslance Dmitrije Gudkova se k němu přidal jen jeden další poslanec. V sobotu uplyne rok od smrti bývalého ruského vicepremiéra a vyhlášeného kritika Kremlu. Němcovova dcera Žanna si navíc agentuře AP postěžovala, že vražda jejího otce stále nebyla řádně vyšetřena.

Uctění památky Borise Němcova navrhl opoziční poslanec Dmitrij Gudkov. Na videu, které zveřejnil na sociální síti, uvedl, že kromě něj památku zavražděného politika uctil pouze jeden další poslanec. Ostatní prý zůstali sedět. „Není to otázka politická, ale spíš etická a lidská,“ řekl Gudkov.

Podle vůdce nacionalistů Vladimira Žirinovského ale poslanci vstávají k uctění památky mrtvých osob, které byly veřejně činné, pouze v případě, když prezident vyhlásí státní smutek. Gudkovův návrh označil za „anarchii“. „Je tu mnoho dobrých lidí, kteří se do historie naší země zapsali mnohem významněji než Boris Němcov,“ dodal.

Poslanec Dmitry Gudkov vyzval k minutě ticha za Němcova (zdroj: Facebook)

Dcera zavražděného politika řekla, že je vyšetřování Němcovovy smrti neefektivní. „Co se týče (Putinovy) osobní odpovědnosti, myslím, že je zodpovědný za to, jak se vyšetřování vede, protože řekl, že na něj bude osobně dohlížet, že ho bude kontrolovat,“ uvedla Žanna Němcovová v rozhovoru s agenturou AP. Na prosincové tiskové konferenci prezident Putin uvedl, že měl s Němcovem dobrý vztah a že je na vyšetřovatelích, aby našli jeho vraha.

Němcovová si myslí, že nečinnost policie je motivována politicky. „(Ruská) vláda nese politickou odpovědnost za politické zločiny, které jsou v zemi páchány,“ dodala. 

Úmrtí připomene pochod Moskvou, radnice ale zakázala demonstraci na místě vraždy

Němcovovi příznivci plánují na sobotu protestní pochod Moskvou. Demonstrovat chtějí proti údajné snaze ruských úřadů vymazat opozičního politika z kolektivní paměti. Moskevská radnice organizátorům zakázala protestovat přímo na Velkém moskvoreckém mostě, kde byl Němcov zavražděn.

Pětapadesátiletý Němcov byl zastřelen 27. února 2015, když šel se svou přítelkyní po mostě v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Podezřelými z politikovy vraždy jsou Čečenci Zaur Dadajev, Anzor a Šadid Gubaševovi, Temirlan Eskerchanov a Chamzat Bachajev. Proti pětici bylo vzneseno obvinění. Tito muži podle ruské opozice jednali přinejmenším s vědomím čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Opozice tak kritizuje vyšetřovatele, že neodhalili člověka, který si vraždu objednal.

Ruští vyšetřovatelé však označili koncem loňského roku za objednavatele a organizátora vraždy bývalého důstojníka čečenského praporu Sever Ruslana Muchudinova. Vyhlásili po něm mezinárodní pátrání. Podle advokáta pozůstalých jde ale jen o manévr, který má odvést pozornost od skutečných viníků z nejbližšího okolí Kadyrova.