Apple vrací úder. Nový ochranný systém zabrání vládě dostat se do iPhonů

Americká společnost Apple vyvíjí podle listu New York Times (NYT) ochranný systém pro své mobily, který by znemožnil vládě prolomit bezpečnostní ochranu iPhonů. Šéf firmy oznámil, že chce kauzu probrat se šéfem Bílého domu. Spor mezi Applem a FBI propukl kvůli požadavku na odblokování dat v telefonu jednoho z pachatelů útoku v kalifornském San Bernardinu.

Při útoku v San Bernardinu na počátku prosince zemřelo 14 lidí. Střelec Syed Farook byl při incidentu zabit a FBI se teď potřebuje dostat k informacím v jeho mobilu. Apple se ale postavil proti soudnímu příkazu s tím, že by byla ohrožena bezpečnost zákazníků. Odvolává se na ochranu osobních údajů.

Šéf Applu Tim Cook prohlásil, že požadavky FBI na přístup k datům z Farookova iPhonu hodlá projednat s prezidentem Barackem Obamou. Požadavek vlády označil za žádost o vytvoření „softwarové obdoby rakoviny“.

V rozhovoru pro ABC uvedl, že se o kontroverzním požadavku dozvěděl až přes média a že by se „něco tak důležitého pro tuto zemi nemělo řešit tímto způsobem“. Zdroj blízký vyšetřování ale BBC řekl, že Cook lže, jelikož právníci Applu o tom věděli jako první.

Šéf společnosti Apple Tim Cook (vlevo)
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Apple by měl na příkaz soudu v telefonu vypnout funkci automatického mazání, která se aktivuje po deseti neúspěšných pokusech o zadání přístupového hesla. Firma by tak měla vyšetřovatelům pomoci s vkládáním možných vstupních hesel elektronicky. Má se za to, že Farook používal čtyřciferné heslo, což znamená, že existuje 10 tisíc možných kombinací.

Bude nutný zásah Kongresu?

Podle NYT už Apple zahájil vývoj nových bezpečnostních systémů, které odblokování mobilu znemožní. Je prý pravděpodobné, že práce na tomto systému skončí úspěšně. I v případě, že by Obamova administrativa boj o přístup do iPhonu vyhrála, stejně by přišly na řadu soudní tahanice.

Podle expertů bude možná třeba, aby zasáhl Kongres. Federální zákony o odposleších totiž vyžadují, aby tradiční telefonní operátoři zpřístupnili data donucovacím orgánům, technologických gigantů, jako je Apple nebo Google, se to ovšem netýká. Právě Kongres by tak měl vyjasnit jejich povinnosti v případě situací, jako je ta se střelcem ze San Bernardina.

Apple
Zdroj: ČTK/ZUMA/Nicolas Maeterlinck

Společnosti se snaží chránit své výrobky před vniknutím vlády zejména od chvíle, kdy Edward Snowden zveřejnil, jak probíhá špehování ze strany NSA. Pro samotný Apple představuje bezpečnost zákazníků globální marketingovou strategii. Nový bezpečnostní systém tak není jen součástí boje s vládou, ale měl by rovněž uklidnit investory a zákazníky, podotýká NYT.

Apple za jeho odmítavý přístup k požadavku FBI pokáralo americké ministerstvo spravedlnosti, jež vyzvalo firmu, aby respektovala rozhodnutí soudu. Případem se nyní bude zabývat federální soud, jednání je naplánováno na 22. března.