Papež na adresu Trumpa: Stavění zdí není hodno křesťana

Prezidentský uchazeč Donald Trump není podle papeže Františka křesťan, pokud chce stavět ploty proti imigrantům. Hlava katolické církve to řekla cestou z Mexika, kde symbolicky na hranicích s USA František vyzval svět, aby se snažil pochopit migranty. Trump na to reagoval prohlášením, že papež by se ještě modlil za takového prezidenta, pokud by měl Vatikán čelit teroristickému útoku Islámského státu.

Trump kritizoval Františka již před jeho cestou na americko-mexickou hranici. „Myslím, že nechápe nebezpečí otevření hranic. Domnívám se, že Mexiko ho k tomu přimělo, protože chtějí zachovat status quo,“ řekl televizi Fox Trump.

Ve čtvrtek po papežově výroku o tom, že není křesťan, použil silnější kalibr. „Pokud by byl Vatikán napaden Islámským státem, a všichni ví, že (Vatikán) je jeho konečnou trofejí, mohu vám zaručit, že papež by si nejen přál, ale i by se modlil za to, aby se Donald Trump stal prezidentem,“ prohlásil v Jižní Karolíně potenciální kandidát v prezidentských volbách.

Papežovy komentáře považuje za ostudné. „Žádný vůdce, obzvláště náboženský vůdce, by neměl zpochybňovat náboženství nebo víru jiného muže,“ uvedl v prohlášení. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Na otázku, zda by američtí katolíci měli volit za prezidenta někoho s názory, jako má Trump, František uvedl, že se do toho plést nebude. „Říkám jen, že tento člověk není křesťan, když řekl takové věci,“ uvedl papež.

František ve středu v mexickém hraničním městě Ciudad Juárez přímo nevyzval Spojené státy k tomu, aby otevřely hranice. Obrátil se pouze na věřící s tím, aby „otevřeli svá srdce“ a aby si uvědomili, že tisíce obyvatel střední a jižní Ameriky, kteří utíkají před násilím páchaným gangy či organizovaným zločinem v jejich zemích, jsou oběťmi té nejhorší formy vykořisťování. Problém migrace je jedním z klíčových témat prezidentské kampaně v USA i Františkova pontifikátu.

Papež nepřímo zpochybnil Trumpovu křesťanskou víru. (zdroj: ČT24)