Apple odmítá vyrobit program, který by „odemkl“ mobil kalifornského střelce

Společnost Apple musí odblokovat telefonní data jednoho ze spolupachatelů útoku v San Bernardinu (USA). Nařídil jí to soud s tím, že informace má firma předat vyšetřovatelům z FBI. Apple nicméně požadavek soudu odmítá – podle ředitele firmy Tima Cooka by to ohrozilo bezpečnost zákazníků.

Syed Farook je jedním z dvojice radikálů, kteří v prosinci postříleli celkem 14 lidí. Mnohem sledovanější než samotný muž je přitom aktuálně jeho přístroj iPhone 5C. Podle losangeleského soudu je zásadním důkazem k vyšetřování – a Apple prý musí umožnit federálům jeho kompletní prozkoumání.

Apple by tak měl na příkaz soudu mimo jiné v telefonu vypnout funkci automatického mazání. Ta se aktivuje po deseti neúspěšných pokusech o zadání přístupového hesla. Firma by dále měla vyšetřovatelům pomoci s vkládáním možných vstupních hesel elektronicky. Má se za to, že Farook používal čtyřciferné heslo, což znamená, že existuje 10 tisíc možných kombinací.

Pachatelé prosincové střelby v San Bernardinu
Zdroj: ČTK/AP

Ohrozí to důvěru zákazníků, tvrdí firma

Firma ve zveřejněném prohlášení uvedla, že nejnovější požadavky úřadů odmítá. Šéf firmy Cook napsal, že FBI po Applu chce, aby vyrobil novou verzi operačního systému, obešel některé bezpečnostní prvky a nainstaloval jej jednorázově do telefonu zajištěného během vyšetřování. To ale podle firmy skýtá nebezpečí. Jednou vytvořený speciální software se prý může dostat do nepovolaných rukou – a umožnit odblokovat jakýkoliv iPhone.

Šéf Applu Tim Cook a šéf China Mobile Si Kuo-chua
Zdroj: ČTK/AP/Alexander F. Yuan

„K odborníkům z FBI máme značný respekt a věříme, že mají dobré úmysly. Až do této chvíle jsme dělali vše, co je v naší moci i v rámci zákona, abychom jim pomohli. Nyní nás ale vláda Spojených států požádala o něco, co jednoduše nemáme a co je podle nás příliš nebezpečné vyrobit. Požádali nás o vytvoření zadních vrátek k iPhonu,“ stojí rovněž v textu, který Cook zveřejnil na webu firmy.

Podobnou šifrovací technologii využívají i konkurenční telefony, například s operačním systémem Android. Obě firmy ji zavedly v roce 2014, když bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden zveřejnil velké množství utajovaných dat. To vyvolalo obavy o bezpečnost osobních údajů v elektronické podobě.