Slzy, smích, emoce a rokenrol: Eagles of Death Metal znovu zahráli v Paříži

Setkáním s čekajícími fanoušky a následnou vzpomínkou na oběti loňských teroristických útoků zahájila americká rocková kapela Eagles of Death Metal svůj koncert v pařížské Olympii. Ten měl být pokračováním toho listopadového v klubu Bataclan, který násilně přerušil útok teroristů.

Do Bataclanu loni 13. listopadu během koncertu vtrhli 28letý Samy Amimour, 29letý Omar Ismail Mostefai a 23letý Fouad Mohamed Aggad a zabili tu 90 lidí. Celkem si teroristické útoky v Paříži ten den vyžádaly 130 obětí, 350 lidí bylo zraněno.

„Bonsoir Paris, jsme připraveni!“ zvolal v úvodu koncertu frontman skupiny Jesse Hughes s tím, že „teď je Pařížan“. Koncert kombinující tradiční rockovou show s emocemi, slzami a smíchem se rozjel po půldruhé minutě ticha za oběti během první písně; kapela ovšem vypustila skladbu Kiss the Devil, kterou loni hrála právě ve chvíli, kdy se ozvaly první výstřely. Na playlistu naopak nechyběla píseň Save A Prayer, která je nejen typickou hudební ukázkou kalifornské pětice, ale stala se také symbolem boje proti terorismu. „Mír, láska a rokenrol,“ zvolal Hughes mezi dvěma skladbami a jednu chvíli hrál na kytaru ve francouzských národních barvách.

Koncert se konal za mimořádně přísných bezpečnostních opatření, na místě bylo i 30 psychologů, kteří měli být k dispozici fanouškům, pokud by atmosféru psychicky nezvládli.

Nepřišli jsme sem plakat, říkají přeživší z Bataclanu

Žádné incidenty nakonec hlášeny nebyly. Do sálu s kapacitou 1900 diváků měli vstup zdarma ti, kteří tragicky přerušený listopadový koncert přežili. Mnozí to ale odmítli s tím, že nechtějí oživovat tehdejší trauma. Pro některé z nich to naopak byla příležitost otočit list.

„Nepřišel jsem plakat, přišel jsem si to užít,“ řekl jeden z přeživších, 42letý Cedric Rizzo. Připustil, že je to ale těžké, že musí myslet na ty, kdo zahynuli. Mnozí další oslovení Pařížané návrat kapely ocenili. „Myslím, že jsou ohromně stateční. Přesně takový postoj nyní potřebujeme,“ řekla Caroline Zeimettová. „Obával jsem se, že atmosféra koncertu bude velmi temná a pochmurná. Ale nebylo to tak. Bylo to těžké, ale přesto to byla radost,“ říká 27letý Julien, který rovněž přežil atentát v Bataclanu. „Navždy to zůstane součástí našich životů,“ vzpomněl na atentáty další přeživší Frederic Nowak.

Laurent-Battesti Lafont na listopadovém koncertě vůbec neměl být – vstupenku mu přenechal kamarád. Když začal listopadový útok, myslel si nejdřív, že jde o součást show nebo že si někdo hraje s dělbuchy. „Když jsem se dověděl, že Eagles of Death Metal znovu koncertují v Paříži, neváhal jsem ani chvilku. Kdybych na koncert nešel, bylo by to jako prošvihnout schůzku,“ říká.

Fronta před pařížským koncertem Eagles of Death Metal
Zdroj: Apaydin Alain/ČTK/ABACA

Kapela podle Hughese trvá na tom, že by měla být první skupinou, která zahraje v hale Bataclan, až bude znovu otevřena. Majitelé haly doufají, že se tak stane ještě letos, ale rekonstrukce zatím ani nezačala.

V rozhovoru pro francouzskou televizní stanici iTele Hughes ještě před koncertem poznamenal, že kdyby všichni nosili zbraň, nemuselo k masakru v Bataclanu dojít. Na svém názoru trvá. Sám je členem americké Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA) a příznivcem Donalda Trumpa, který se uchází o republikánskou nominaci na křeslo prezidenta USA.