Kanada otevřela Pandořinu skříňku: Zavražděných a pohřešovaných indiánek jsou až čtyři tisíce

Počet zmizelých či zavražděných domorodých žen, kterým se od listopadového nástupu nové vlády Justina Trudeaua zabývá několik kanadských úřadů, je zřejmě daleko vyšší, než se dosud soudilo. Podle ministryně pro ženská práva Patty Hajduové mohlo místo dosud odhadovaných 1200 žen v letech 1980 až 2012 zmizet či násilně zemřít až čtyři tisíce indiánek. V prosinci prokuratura obvinila prvního podezřelého muže.

Liberální premiér Trudeau učinil otázku objasnění případů zmizení a vražd kanadských domorodých žen jednou z priorit své úspěšné předvolební kampaně a vláda se nyní snaží sliby splnit.

„Během těchto diskusí se ministři od zúčastněných osob dozvěděli, že podle nich je počet zmizelých a zavražděných domorodých žen vyšší než 1200,“ prohlásila ministryně pro záležitosti domorodců Carolyn Bennettová. Uvedený údaj o 4000 ženách vychází z výzkumu Asociace kanadských domorodých žen (NWAC).

BBC přinesla loni v dubnu obsáhlou reportáž líčící zmizení desítek žen z okolí Winnipegu, z nichž řada byla nalezena mrtvých v řece. Příčiny násilných činů většinou zůstaly bez objasnění a pachatelé nepotrestáni.

Za posledních 30 let v Kanadě beze stopy zmizely nebo násilně zemřely stovky žen z původních kmenů. Údaje federální policie hovořily dosud o 1049 zavražděných a 172 pohřešovaných. Zástupci domorodců léta volali po speciální vyšetřovací komisi, organizovali demonstrace, psali petice. Změny se dočkali až s novou Trudeauovou vládou, která případy začala vyšetřovat. Otevírá se i další tabu - kulturní genocida, jíž se vláda na domorodých kmenech dopouštěla přes sto let. Úřady systematicky odebíraly indiánům a inuitům děti, které pak posílaly do speciálních škol. V těch podle stovek svědků docházelo k fyzickému a sexuálnímu zneužívání. To vše se dělo pod vedením církve, kterou Justin Trudeau poprvé vyzval k veřejné omluvě. Zároveň chce, aby se do této problematiky přímo zapojil i papež.

Jedním z prvních případů, do nichž se úřady loni pustily, se stala smrt patnáctileté dívky, která byla o rok dříve nalezena v řece Red River. Prokuratura v prosinci obvinila jednoho z místních mužů z vraždy druhého stupně.