Dálnice slz jako symbol: Kanada vyšetřuje staré vraždy indiánů

Když Justin Trudeau v říjnu vyhrál volby, sliboval, že z Kanady udělá znovu Kanadu. O pár týdnů později sestavil vládu, v níž polovinu ministrů tvoří ženy. Otevřel dveře syrským uprchlíkům a slíbil pomoc v boji proti globálnímu oteplování. Teď ale otevírá děsivou Pandořinu skříňku z kanadské minulosti - jako první kanadský premiér zahájil vyšetřování stovek vražd indiánských žen.

Dálnice číslo 16 vinoucí se Britskou Kolumbií od úpatí Skalistých hor až po ostrovy v Tichém oceánu je jednou z nejkrásnějších cest kanadskou přírodou. Mezi místními už ale léta obdiv nevyvolává - stala se symbolem diskriminace původního obyvatelstva. Vysloužila si přezdívku Dálnice slz.

Na 700 kilometrů dlouhém úseku někdo znásilnil, zabil a pohodil desítky indiánských dívek. Některá těla se nikdy nenašla, některé případy policie ani neotevřela. Ve svém volném čase je řeší samy rodiny, soukromí detektivové či bývalí strážníci.

Dálnice je přitom jen špičkou ledovce. Za posledních 30 let v Kanadě beze stopy zmizelo nebo násilně zemřelo na 1200 žen z původních kmenů. Jejich zástupci léta volali po speciální vyšetřovací komisi, organizovali demonstrace, psali petice. Změny se dočkali až s novou vládou, která případy znovu otevřela.

Horizont ČT24: Dálnice slz je jen špičkou ledovce (zdroj: ČT24)

Otevírá se i další tabu - kulturní genocida, které se vláda na domorodých kmenech dopouštěla přes sto let. Úřady systematicky odebíraly indiánům a inuitům děti, které pak posílaly do speciálních škol. V těch podle stovek svědků docházelo k fyzickému a sexuálnímu zneužívání. To vše se dělo pod vedením církve, kterou teď Justin Trudeau vůbec poprvé vyzval k veřejné omluvě.  Zároveň chce, aby se do této problematiky přímo zapojil i papež.

To, že je napravení pošramocených vztahů otázkou několika let, si prý vláda uvědomuje. Zároveň ale ví, že musí jednat rychle - volby v říjnu vyhrála částečně i díky podpoře těchto kmenů. Ty teď výměnou za to žádají výsledky, a to i v podobě lepší infrastruktury, vodovodního systému nebo vzdělávání.