Sestra vězněné ukrajinské pilotky: Rozsudek je daný předem, ale věřím v zázrak

Už dva měsíce drží 34letá ukrajinská pilotka a poslankyně Nadija Savčenková hladovku. Ruský soud má její případ uzavřít do konce měsíce. Za údajnou vraždu a nelegální překročení hranic jí hrozí až 25 let vězení, odvolávat se ale nehodlá. Její rodina doufá, že by mohla být vyměněna za ruské zajatce, řekla České televizi její mladší sestra Věra Savčenková. Pilotka nevylučuje, že si po oznámení verdiktu, pokud nebude osvobozující, odepře nejen jídlo, ale i pití.

„Soudního rozhodnutí se nebojím. Moje naděje na spravedlivý soud neuhasla. Vidím, jak soud ignoruje důkazy o její nevině, a předkládá nepravdivé důkazy,“ říká Věra Savčenková. Podle ní je rozsudek předem daný – soud vykoná příkaz Kremlu. Přesto má podle svých slov ráda zázraky a věří, že Nadija bude zproštěna viny. „Má pevné alibi,“ řekla. Domnívá se ale, že ruská strana označí případnou výměnu za ruské zajatce za extradici.

Pilotka Nadija Savčenková je obžalovaná z vraždy dvou ruských novinářů, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Předloni v létě v Donbasu na východě Ukrajiny údajně úmyslně navedla minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti separatistů. Savčenková tvrdí, že byla do Ruska zavlečena a že ji separatisté zajali ještě před útokem, při němž novináři zahynuli.

Naděžda Savčenková
Zdroj: Korotayev Artyom/ČTK/ITAR-TASS

Savčenková držela hladovku už loni, a to déle než deset týdnů. Nynější hladovku vyhlásila 17. prosince a hodlá ji držet až do skončení soudu, který se koná v západoruském městě Doněcku v Rostovské oblasti. Během hladovky už ztratila 18 kilogramů. Podle jejího advokáta není její zdravotní stav dobrý – trpí dušností a bolestmi žaludku. Vypovídá prý ale vstoje a nechce dát najevo slabost. Hladovku ukrajinská letkyně zahájila den poté, co soud rozhodl o prodloužení její vazby.

Řetězovou hladovku za osvobození Savčenkové se rozhodli ve druhé polovině února zahájit strany sdružené v Alianci liberálů a demokratů pro Evropu, která působí v rámci Rady Evropy. Do akce se zapojí i poslankyně ANO Kristýna Zelienková. Účastníci hodlají hladovět jeden den v řadě po sobě. „Hlavně chceme, aby byl vyslán politický signál, že opravdu nesouhlasíme s tím, co se v Rusku děje,“ vysvětlila Zelienková. Věra Savčenková akci poslanců ocenila.