Ukrajinskou prokuraturu ovládli korupčníci, řekl náměstek. A rezignoval

Neuspokojivým stavem justice, korupcí a prosazováním skupinových zájmů zdůvodnil svou rezignaci náměstek ukrajinského generálního prokurátora Vitalij Kasko. Po nedávné rezignaci ministra hospodářství Aivarase Abromavičiuse je to druhá demise v nejvyšších kruzích ukrajinské politiky, což místní média označují za další ránu ukrajinským reformám.

Odpovědnost za stav justice podle Kaska leží na generálním prokurátorovi Viktoru Šokinovi. „Generální prokuratura je mrtvý orgán, v jehož nezávislost už nikdo nevěří,“ prohlásil Kasko. „Vedení prokuratury změnilo úřad v doménu korupčníků a zájmových skupin. Jakýkoli pokus změnit situaci je v zárodku potlačen.“

Podle Kaska je generální prokuratura pod Šokinovým vedením „hlavní brzdou reformy trestního práva, semeništěm korupce a nástrojem politického nátlaku“. Je podle něj i důvodem, proč se zahraniční finanční skupiny zdráhají na Ukrajině investovat.

Kaskova demise podle ukrajinských komentátorů poškozuje důvěryhodnost prezidenta Petra Porošenka, který opakovaně odolával výzvám k Šokinově odvolání. Kasko měl v ukrajinské justici dobrou pověst, jeho reformní kroky podporovaly i západoevropské státy. Americký velvyslanec na Ukrajině Geoffrey Pyatt označil Kaska za „šampiona reforem“.

Náměstek generálního prokurátora podal demisi den před klíčovou schůzí ukrajinského parlamentu, na níž má skládat účty kabinet premiéra Arsenije Jaceňuka. Média nevylučují hlasování o nedůvěře vládě, jehož výsledek je nejistý. Ve čtyřstranné koalici požadují demisi Jaceňuka strany Vlast a Svépomoc, zatímco Jaceňukova Lidová fronta svého šéfa v úřadu premiéra podporuje. Rozhodující slovo v debatách o osudu vlády tak bude mít největší koaliční strana Blok Petra Porošenka, jejíž poslanci se na společném stanovisku dosud nedohodli.