Kdo je větší spojenec Obamy? Demokraté se přeli o zdravotní péči i sociální podpory

Sociálně štědré sliby senátora Bernieho Sanderse v jeho prezidentské kampani jsou nesplnitelné. Prohlásila to ve čtvrteční televizní debatě v Milwaukee jeho konkurentka Hillary Clintonová, která po neúspěchu v primárkách v New Hampshire bojuje s propadem preferencí. Sanders své plány na dostupnou zdravotní péči či bezplatné veřejné vysoké školy hájil a někdejší ministryni zahraničí opět obvinil z toho, že je pod vlivem finančních společností z Wall Street.

Většina debaty v rámci pořadu Newshour vysílatele PBS se vedla v méně útočném stylu než předchozí klání. K vyhrocení došlo až ke konci - Clintonová například vyčetla Sandersovi, že zkritizoval současného prezidenta Obamu, který nedávno podpořil pro Bílý dům nepříliš lichotivou knihu novináře Billa Presse. 

Sanders podle ní nazval Obamu „slabochem“ a „zklamáním“. „Takovou kritiku jako od senátora Sanderse směřem k prezidentovi očekávám hlavně od republikánů… Rozhodně ne od někoho, kdo usiluje o prezidentskou nominaci demokratů jako možný nástupce Obamy,“ prohlásila Clintonová.

Sanders reagoval tím, že současný šéf Bílého domu je jeho dlouholetý přítel. To prý ale neznamená, že senátor musí s prezidentem souhlasit se vším. „Jeden z nás kdysi kandidoval proti Obamovi… Já to nebyl,“ poznamenal s odkazem na demokratický souboj Clintonová-Obama z roku 2008.

Debata demokratů
Zdroj: ČTK/AP

„Sandersovy sliby nikdo nedokáže zaplatit“

Clintonová zaútočila na důležitá témata vermontského senátora, který se označuje za demokratického socialistu a v kampani mluví o finančně dostupném zdravotním pojištění pro chudé Američany či o bezplatných veřejných univerzitách. „Na základě jakékoli analýzy od lidí, kterým jsou tyto cíle blízké, tady ta čísla nesedí,“ prohlásila v debatě přenášené televizí CNN bývalá první dáma, podle níž se na splnění Sandersových slibů sotva najdou peníze.

Výrazně levicový politik, který Clintonovou zatím poráží především u mladých voličů, prohlásil, že tyto plány jsou důležité pro zajištění slušného životního standardu i těch nejchudších skupin Američanů.

V této souvislosti Clintonovou obvinil z toho, že hájí zájmy bohatých. „Neurážejme inteligenci Američanů. Nejsou hloupí. Proč pro boha Wall Street tolik přispívá na kampaň? Hádám, že jen tak pro legraci, chtějí prostě rozházet nějaké peníze,“ prohlásil Sanders s odkazem na štědrou podporu Clintonové z finančních kruhů.

Debata demokratů
Zdroj: ČTK/AP

Senátor, který svou sokyni v New Hampshire porazil o rekordních 22 procent hlasů, rovněž uvedl, že voliči nestojí o politiky spojené s establishmentem, jako je Clintonová, a chtějí „politickou revoluci“.

Jediná žena v boji o Bílý dům se snaží zastavit propad svých voličských preferencí změnou strategie kampaně. V debatě prohlásila, že neláká voliče jen na to, že se může stát první prezidentkou, což vyčítají někteří kritici. Zmínila například, že se hodlá zasadit o reformu systému trestního práva, která ukončí praxi, kdy jsou nepoměrně častěji za mřížemi černoši a příslušníci dalších menšin než běloši.

Souboj o menšiny

Právě afroameričtí voliči mohou do finální nominace výrazně promluvit. Ti totiž patří k nejloajálnější části demokratické voličské základny. V prvních dvou státech - Iowě a New Hampshire - převládala bělošská liberální základna.  Další dvě kola klání o stranickou prezidentskou nominaci se ale odehrají v Nevadě a Jižní Karolíně, kde oproti zmíněným státům žije mnohem více obyvatel černošského a hispánského původu.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP

Sanders dosud podle průzkumů v oblibě mezi nebělošskými demokratickými příznivci zaostává. Zatímco se díky kampani stává na celoamerické úrovni známou osobností, jeho popularita ve zmíněné voličské skupině roste jen velmi pomalu. Pokud tedy chce porazit Clintonovou, musí zopakovat úspěch současného prezidenta Baracka Obamy a rychle zmobilizovat svou podporu mezi nebělošským obyvatelstvem.

Sanders je přesvědčen o tom, že nebělošské obyvatelstvo se za něj postaví, pokud se dozví o jeho volebním programu. To stejné tvrdí i jeho poradci. Politico ale připomněl, že Sandersovo vítězství v New Hampshire a velmi těsná porážka v Iowě pochybnosti v této záležitosti nerozptýlily. Oba státy jsou totiž převážně bělošské stejně, jako Sandersův domovský Vermont.