Asadova armáda odřízla rebely v Aleppu od hlavní zásobovací trasy

Asadova armáda prolomila obležení šíitských měst Zahra a Nubl na severu Sýrie. Oznámila to syrská státní televize. Pro Damašek je to velké vítězství, protože povstalci ovládající část Aleppa tak byli odříznuti od zásobování z Turecka.

Obce Zahra a Nubl obléhali rebelové asi tři roky. Podle státní televize pomohli armádě spojenecké milice a ruské bombardéry. Vojenský zdroj sdělil agentuře AFP, že část Aleppa, kterou ovládají povstalci, teď byla odříznuta do zásobovací trasy vedoucí do Turecka.

V Ženevě už se o míru zase nejedná

Kvůli nejnovější ofenzivě syrské armády byly do 25. února přerušeny mírové rozhovory v Ženevě, na něž dorazili zástupci Damašku i opozice. Zvláštní velvyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura označil ruské nálety na povstalce u Aleppa za „bezprecedentní“.

„Míra důvěry mezi oběma stranami se blíží nule,“ varoval pan de Mistura. Člen opoziční vyjednávací komise Basma Kodmani označil vládní postup u Aleppa za „hrozný vývoj“, který vyslal jasný vzkaz: „Není o čem vyjednávat, jen jít domů.“

Podle OSN je v Sýrii v obležení přes 400 tisíc lidí. Ukončení obléhání a otevření humanitárních koridorů je jedním z předních požadavků syrské opozice.

Humanitární konvoj
Zdroj: ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Zatím poslední konvoj s jídlem, léky a zdravotním vybavením přijel do syrského města Muadamíja. Ve městě, které leží asi deset kilometrů jižně od Damašku, se situace zhoršila v prosinci, kdy armáda odřízla poslední zásobovací trasu. 

Opoziční delegace v Ženevě ale považuje humanitární dodávky za pouhá gesta. Žádá také ukončení náletů a útoků na civilisty.

Lokální příměří platí jen místy

Nejvíce obléhaných míst se nachází v blízkosti Damašku. Jde o lokality kontrolované povstalci, podle nichž chce vláda touto strategií povstalecké oddíly přinutit složit zbraně. Jen v některých místech se podařilo vyjednat dočasná příměří, při nichž bylo obléhání uvolněno. Muadamíja je s přestávkou krátkého příměří obklíčená od roku 2013.

Syřané čekají ve frontě na humanitární pomoc
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Povstalecké oddíly obléhají zejména lokality obývané šíity v provincii Aleppo a Idlíb. Skupiny islámských radikálů drží od loňského ledna východosyrské město Dajr az-Zaur, v němž žije 200 tisíc lidí.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.