Heslo neúspěšných republikánů: Všichni proti Rubiovi

Den po prvním nominačním hlasování v Iowě se pozornost méně úspěšných republikánských kandidátů zaměřila na floridského senátora Marca Rubia, který proti očekávání svedl vyrovnaný souboj o druhé místo s Donaldem Trumpem. Sám miliardář přitom vidí příčiny své prohry v politické nezkušenosti, malém kontaktu s voliči a komplikovaném volebním systému. Výsledek ale považuje za úspěch.

Nečekaný úspěch umírněného politika Rubia může brzy ukončit kampaně dalších kandidátů hlavního republikánského proudu - Jeba Bushe, Chrise Christieho či Johna Kasiche. Proto se podle deníku The Washington Post toto trio guvernérů vymezuje právě vůči němu. V úterý cílili na všemožné Rubiovy „nedostatky“: zatímco jeden mluvil o nezkušenosti, další se opřel do jeho údajné neschopnosti vést národ.

„Lidi, tohle nejsou volby do studentské rady. Tohle jsou volby prezidenta Spojených států. Ať ten chlapec vyleze z té své bubliny,“ řekl na adresu mladistvého vzhledu a bezstarostného projevu syna kubánských imigrantů guvernér New Jersey Christie, který v Iowě získal necelá dvě procenta hlasů.

Rozčarování dal najevo rovněž bývalý floridský guvernér Bush, který byl považován za hlavního Rubiova soupeře v boji o umírněné voliče vyznávající tradiční republikánské hodnoty. Čtyřiačtyřicetiletý Rubio, stejně jako o rok starší vítěz iowského hlasování Ted Cruz nemají podle úterního Bushova prohlášení „dostatek životních zkušeností“, aby mohli vést USA.

Marco Rubio
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Zatímco Cruz a Trump soupeří spíše o konzervativní část republikánských voličů, souboj o umírněnější křídlo ovládl Rubio. V New Hampshire, kde proběhnou primárky republikánů i demokratů příští úterý, je na rozdíl od Iowy menší procento věřících voličů, naopak více jich zde tradičně podporuje kandidáty prosazované stranickým jádrem, které v současnosti věří Rubiovi.

Proto bude podle analytiků pro zmíněné guvernéry tento stát možná poslední šancí, jak se pokusit zvrátit nepříznivý vývoj. „Kandidáti establishmentu, kteří vsadili vše na New Hampshire, mají poslední pokus. Bush, Kasich a Christie musí v New Hampshire srazit Rubia na kolena a zabrat jeho pozici, aby mělo jejich setrvání v kampani smysl,“ řekl washingtonskému deníku republikánský volební stratég Steve Schmidt. 

Trump druhé místo v Iowě za neúspěch nepovažuje

„V Iowě jsem dopadl dobře, utratil jsem (na kampaň) méně než téměř kdokoli jiný,“ prohlásil v úterý večer v televizi Fox News Trump, jehož od třetího Rubia dělilo jen jedno procento hlasů. Za úspěch považuje realitní magnát skutečnost, že přivedl k volebním urnám několik desítek tisíc nových republikánských voličů.

Stoupenci Donalda Trumpa
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Důvody prohry s Cruzem vidí Trump v malé zkušenosti v politickém boji, nedostatečném přímém kontaktu s voliči i v komplikovaném systému volebních shromáždění. „Nepočítali jsme s výhrou, proto jsme nešli mezi voliče. Z těchto důvodů jsem tak poctěn druhým místem,“ řekl Trump. Průzkumy preferencí, v nichž pravidelně figuroval na prvním místě, prý vzbuzovaly falešná očekávání.

Šance v New Hampshire, kde proběhnou primárky příští týden, hodnotí Trump vysoko. Vítězství předpovídat nechtěl s tím, že doufá ve výhru, ale prohry se neobává. „Nebyla by to nejhorší věc na světě,“ prohlásil o druhém nebo třetím místě.

„Bublina splaskla,“ napsala v hodnocení Trumpova výsledku v Iowě stanice BBC. „Trumpův konec to sice není, ale očekávání, že se tento Newyorčan tvrdě protlačí k republikánské nominaci, už neplatí.“ Po hlasování v Iowě vzdali další boj Mike Huckabee v republikánském a Martin O'Malley v demokratickém táboře. Na řadě je nyní zřejmě další republikán Ben Carson, i v případě jeho republikánských kolegů Carly Florinaové a Randa Paula jsou šance malé.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org