V německých ulicích hlídkuje domobrana, policie má o starost víc

Kolín nad Rýnem nasadí během nadcházejícího vyvrcholení tradičního karnevalu do ulic dva a půl tisíce policistů, což je třikrát víc než loni. Úřady chtějí předejít opakování násilností ze silvestrovské noci, kdy skupiny mužů sexuálně obtěžovaly a okrádaly ženy. Kvůli zjitřené atmosféře a nedůvěře v policii se v Porýní vydávají do ulic i hlídky domobrany.

Samozvaná občanská hlídka v Düsseldorfu tvrdí, že chce policisty v ulicích podpořit. Stejně jako jinde v Severním Porýní-Vestfálsku se svolává přes internet. „Nejde jen o ženy. Jde o všechno, co je slabší. Co může být napadeno, co bude napadeno,“ říká organizátor düsseldorfské hlídky Tofigh Hamid.

Kvůli hlídkám domobrany musí do ulic víc policistů

Úřady ale nejsou nadšené. Podobná akce v Kolíně nad Rýnem před pár týdny skončila napadáním nevinných cizinců. Od té doby proto v ulicích hlídkuje ještě víc policistů. „Nasadíme takovou sílu, abychom pachatele odkázali do patřičných mezí,“ ujišťuje velitel kolínské policie Michael Temme.

Právě kolínští policisté mají na své reputaci co napravovat. Nezvládnutou silvestrovskou noc jim vyčetl zemský ministr vnitra i jeho spolkový protějšek. Vyšetřovací zprávy přitom opakují, že na místě bylo příliš mnoho pachatelů a příliš málo policistů.

„Stav veřejné služby je zčásti katastrofální. Je to důsledek mnoha let likvidačního spoření,“ říká místopředseda německého svazu zaměstnanců státní správy Willi Russ.

Události: V Německu vznikají hlídky domobrany (zdroj: ČT24)

K boji s kriminalitou se přidává boj s terorismem, migrační krizí a ochrana hranic. Kvůli této zátěži mají policisté po celé zemi podle odborů 18 milionů hodin přesčasů, což se rovná deseti tisícům pracovních míst. Ministerstvo vnitra slibuje nápravu a bezpečnostní složky chce posílit o čtyři tisíce lidí.

„Ne všude je situace taková jako v Kolíně. Tvrdí to představitelé mnoha velkých měst. Proto nelze mluvit o všeobecném přetížení,“ popírá kritickou situaci ministr vnitra Thomas de Maiziere.

Členové domobrany v Düsseldorfu si myslí opak. Ve skutečnosti policii ale práci ještě přidělávají. Kvůli jejich pochůzkám musela povolat posily. Po kritice ze strany úřadů organizátoři slibují skončit s hlídkami, ne ale se samozvanou ochranou veřejnosti – chtějí fungovat jako obecně prospěšný spolek.