Islámský stát potvrdil loňskou smrt džihádisty Johna

Radikální organizace Islámský stát přiznala, že při jednom z leteckých úderů v Sýrii zahynul britský radikál Mohammed Emwazi, přezdívaný světovými médii „džihádista John“. Americká armáda již loni v listopadu uvedla, že si je „poměrně jistá“, že teroristu při náletu zabila. Tyto informace ale dosud nedokázala potvrdit.

I britský ministr zahraničí Philip Hammond již v listopadu vyjádřil přesvědčení, že byl útok úspěšný. S jistotou to ale rovněž nemohl potvrdit. Podobně se vyjádřil i britský premiér David Cameron. Británie prý s USA těsně spolupracovala při sledování Emwaziho.

Mohammed Emwazi měl jako člen Islámského státu od roku 2014 patrně na svědomí některé vraždy západních rukojmích. Pochází z rodiny, která žije střídavě v Británii a v Kuvajtu, a stál zřejmě za vraždami amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a také britského humanitárního pracovníka Alana Henninga. Objevil se na videích natočených s těmito rukojmími IS před jejich zabitím. Ačkoli byl vždy až na oči pečlivě zamaskován, identifikován byl loni v únoru.

Emwazi vystudoval vysokou školu a získal odbornost počítačového programátora. Podle amerických zdrojů se radikalizoval v roce 2009, kdy odjel na safari do Tanzanie.

Zahalená tvář Islámského státu (zdroj: ČT24)
  • Mohammed Emwazi se narodil 17. srpna 1988 v Kuvajtu. Se svými rodiči, kteří mají britské a irácké občanství, se Emwazi ve svých šesti letech přestěhoval do Londýna, kde v roce 2009 vystudoval obor informační systémy a obchodní management na londýnské Westminsterské univerzitě.
  • Krátce po dokončení studií odletěl se svými dvěma přáteli do tanzanského Dáresalámu. Kvůli údajné silné opilosti a nevhodnému chování strávila trojice noc v policejní cele a druhý den byla letecky vyhoštěna do Amsterdamu. Emwazi tvrdil, že chtěl navštívit safari, avšak Britové se domnívají, že se hodlal přes Keňu dostat do Somálska a připojit se k islamistům ze skupiny Šabáb.
  • V roce 2010 se na pár měsíců přestěhoval do rodného Kuvajtu, do Británie ho úřady odmítly pustit zpět. Jeho rodiče s ním byli údajně naposledy v kontaktu v polovině roku 2013, kdy se chystal na cestu do Turecka. Podle otce Jassema prohlásil, že pojede pomáhat potřebným lidem do Sýrie. „Den co den doufám ve zprávu o jeho smrti,“ řekl vyšetřovatelům Emwazi senior.
  • Poprvé se Emwazi objevil na videu islamistů loni v srpnu, jeho hlas na videozáznamu identifikovala jeho matka Ghania. Přezdívku „John“ si vysloužil od svých rukojmí, kteří své věznitele pojmenovali podle členů skupiny The Beatles.