Migranti se budou v Belgii povinně učit, jak se chovat k ženám

Události: Belgie zavede pro migranty povinné kurzy chování k ženám (zdroj: ČT24)

Masové sexuální útoky na silvestra v německých městech mění pohled Evropy na migraci a jednotlivé země také mění pravidla integrace. Belgie například plánuje v uprchlických centrech zavést povinné kurzy chování k ženám. Záměr vlády má ale také kritiky, podle nichž jde o skrytý rasismus a populismus.

„Ženy musí být respektované. Mohou se oblékat, jak chtějí. O tom nebudeme diskutovat. Mohou pracovat. Mají veškerá demokratická práva,“ zdůrazňuje v této souvislosti belgický státní tajemník pro azyl a přistěhovalectví Theo Francken.

Integrační kurzy v Belgii už existují, dosud ale byly povinné jen pro některé. Někteří cizinci se jich účastní dobrovolně. Nemají problém s liberální belgickou společností, kde platí ženské kvóty ve vedení firem, sňatky osob stejného pohlaví a kde jsou potraty legální.

Ministryně pro práva žen regionu Valonsko-Brusel Isabelle Simonisová ale v kurzech spatřuje skrytý rasismus: „Bohužel, násilí na ženách se dotýká řady lidí. Nepochází jen od těch, kdo jsou přistěhovaleckého původu.“ Eurokomisařka Věra Jourová, která má práva žen v EU na starosti, ovšem důvod ke kritice nevidí.  Po sexuálních útocích z Kolína nad Rýnem je podle ní nutné plánovat lepší integraci. „Pokud státy přijdou - jako Belgie - s návrhy na integrační opatření, musíme je jenom podpořit," říká.

Uprchlické centrum v Bruselu
Zdroj: ČT24

Jen loni Belgie řešila přes 35 tisíc žádostí o azyl. Už teď panují obavy, jestli vše zvládne a nenastane chaos, protože jí chybějí kapacity, aby mohla přijmout do kurzů všechny nově příchozí.

„Nepotkal jsem nikoho, kdo by řekl, že žena je vůči němu v podřízeném postavení. Věty jako 'já jsem muž a žena by měla být pode mnou' jsem ve svých hodinách nikdy nezažil,“ říká Mahmoud Jaber, učitel v integračním centru Vorming ve vlámském Gentu. Na rozdíl od francouzsky mluvící části Belgie jsou tu kurzy pro žadatele o azyl povinné.

Belgie přitom už před dvěma lety zpřísnila tresty za sexuální obtěžování v ulicích pokutou až 30 tisíc korun nebo až rokem vězení. Šlo o reakci na filmový dokument Femme de la rue, který ukazoval studentku, jak je v ulicích Bruselu vystavená sexuálním narážkám.