Džihádisté zabili v syrském Dajr az-Zauru desítky lidí

Bojovníci Islámského státu (IS) při útocích na východosyrské město Dajr az-Zaur zabili desítky lidí. Podle opozičních aktivistů ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci monitoruje z Londýna, je obětí 75, zdroj blízký syrské vládě mluví dokonce o 250 obětech. Mezi mrtvými jsou i vládní vojáci a jejich rodiny. Ve městě navíc žije v neustále se zhoršujících podmínkách na 200 tisíc lidí, kteří trpí vážným nedostatkem potravin.

Islamisté v posledních dnech obsadili několik čtvrtí města Dajr az-Zaur ve stejnojmenné provincii. Nyní kontrolují asi 60 procent města. Podle SOHR je obtížné zjistit detaily o sobotních útocích, místní aktivisté uvedli, že ozbrojenci některým obětem setnuli hlavy.

Tvrdé boje mezi vládními jednotkami podpořenými ruskými nálety a islamistickými bojovníky se rozhořely i v provincii Aleppo. Podle SOHR přišlo při útoku na vládní pozice u města Al-Báb o život nejméně 16 radikálů z IS. Al-Báb drží ve svých rukou radikálové, vládním jednotkám se tam ale daří postupovat. Syrská armáda se nyní nachází asi deset kilometrů od města, což je podle aktivistů ze SOHR nejblíže od roku 2012. V ofenzivě svými leteckými údery pomáhají ruské letouny. Moskva podniká nálety na cíle v Sýrii od konce září loňského roku.

Al-Báb leží asi 30 kilometrů jižně od tureckých hranic. Do rukou rebelů se dostal v červenci 2012, rok nato se města zmocnili islamisté. Boje u Al-Bábu představují jen jednu ze sedmi front, na nichž se syrská armáda snaží uspět v Aleppu. Cílem vládních vojáků je zejména odříznout povstalce ve městě od zásobovacích tras. 

V Dajr az-Zauru loni zemřelo hladem až 20 lidí

V Dajr az-Zauru zemřelo loni hladem 15 až 20 lidí. Vyplývá to z nepotvrzených informací, které má k dispozici OSN. Ve městě žije v neustále se zhoršujících podmínkách na 200 tisíc lidí, kteří trpí vážným nedostatkem potravin, uvedla OSN ve své zprávě.

Provincie Dajr az-Zaur je nejvíce zalidněnou z asi 15 obléhaných oblastí v Sýrii. Žije zde okolo 450 tisíc lidí, kteří jsou odříznuti od jakékoli pomoci kvůli bojům mezi vládou, islamisty a dalšími povstaleckými skupinami. Od září nefunguje místní letiště, přistávají tam jen vrtulníky, elektřinu místní obyvatelé nemají již deset měsíců a vodu mají k dispozici pouze tři hodiny týdně.

„Zdravotníci informovali o vážných případech podvýživy mezi dětmi s tím, že podle neověřených zpráv v roce 2015 zemřelo hladem 15 až 20 osob. Čtyři z nich byly děti,“ uvedla OSN. „Všechny školy ve městě fungují, absence dětí jsou ale běžné, protože trpí častými mdlobami kvůli podvýživě,“ dodala. Ceny ve městě vzrostly nejméně osmkrát v porovnání s cenami v Damašku. Obyvatelé prý stojí několikahodinové fronty na chleba. Většina místních přežívá jen o chlebu a vodě. Asi 70 procent obyvatel, kteří se ocitli v obležení, tvoří ženy a děti.

V Sýrii jsou v obležení i mnohá další města. V pátek se objevily zprávy, že v Madáji, která je obklíčená syrskou armádou, zemřelo v uplynulých 30 dnech hladem 32 lidí. V Madáji zůstalo bez pomoci uvězněno na 42 tisíc obyvatel. Na místo ve čtvrtek dorazil druhý humanitární konvoj v tomto týdnu. Konvoj přivezl pomoc i do šíitských vesnic Fúa a Kafrajá, kde je v povstaleckém obležení asi 20 tisíc lidí. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun označil obléhání syrských měst za válečný zločin.