Soul vypálil varovné výstřely na severokorejský dron

Jižní Korea vypálila varovné výstřely na údajný severokorejský bezpilotní letoun pohybující se u společné hranice. Krátce předtím Soul KLDR pohrozil zavedením sankcí, které zemi „ochromí do morku kostí“. K novému vyostření situace na Korejském poloostrově došlo začátkem ledna, kdy severokorejský režim oznámil úspěšný test vodíkové bomby.

Severokorejské státní sdělovací prostředky ve středu informovaly, že vůdce Kim Čong-un vyzval k rozšíření množství a účinnosti jaderného arzenálu své země.

Jaderný test z minulého týdne byl už čtvrtým, který KLDR uskutečnila, ovšem Spojené státy zpochybnily tvrzení Pchjongjangu, že šlo o silnější vodíkovou bombu. Výbuch byl podle mínění expertů zhruba stejného rozsahu, jako při testu atomové bomby v roce 2013.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje
Zdroj: Kim Hong-Ji/Reuters

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje upozornila na pravděpodobnost dalších provokací ze strany KLDR, včetně „kybernetického terorismu“. Nové sankce by podle ní měly být tvrdší než v minulosti.

„Úzce spolupracujeme se Spojenými státy a spojenci, abychom přišli s efektivními sankcemi, jež Severní Koreji způsobí bolest ochromující do morku kostí,“ varovala Pak Kun-hje. Dodala, že Soul a Peking jednají o návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN o Severní Koreji a připomněla, že Čína opakovaně prohlásila, že nebude severokorejský jaderný program tolerovat.

Peking přitom zůstává posledním spojencem severokorejského režimu a jeho hlavním obchodním partnerem.

V reakci na test vodíkové bomby schválila v úterý večer americká Sněmovna reprezentantů téměř jednomyslně zpřísnění sankcí vůči KLDR.