Severní Korea hlásí první úspěšný test vodíkové bomby, experti jsou skeptičtí

Severní Korea oznámila, že poprvé úspěšně otestovala vodíkovou pumu. Jižní Korea i Japonsko už svolaly krizová zasedání svých kabinetů. Vědci sice potvrdili otřesy v oblasti, Soul má ale pochybnosti, že šlo o skutečnou vodíkovou bombu. Řada expertů se domnívá, že Severokorejci přidali izotop vodíku do běžné jaderné bomby. Přesto se má mimořádně sejít Rada bezpečnosti OSN.

Analytici si myslí, že KLDR má v současné době k dispozici kolem tuctu jaderných hlavic, čínští experti hovoří dokonce o dvaceti kusech. Severokorejský vůdce Kim Čong-un už v prosinci naznačil, že jeho režim vyvinul novou mocnou zbraň. „První vodíková bomba byla úspěšně otestována v 10 hodin 6. ledna 2016,“ informovala moderátorka severokorejské televize. 

Pchjongjang pak oznámil, že bude pokračovat v posilování svého jaderného programu. Chce se tak bránit proti „nepřátelské politice Spojených států“. Zbrojní program neukončí, dokud bude Washington zachovávat svůj „agresivní postoj“, uvedl režim prostřednictvím státní agentury KCNA.

Severní Korea se ale podle svých slov hodlá chovat jako zodpovědná jaderná mocnost a jadernou zbraň nepoužije, pokud nebude narušena její suverenita. Svůj jaderný arzenál prý také neposkytne třetí straně.

Co je vodíková bomba?
Zdroj: ČT24

Poblíž místa, kde země provádí jaderné testy, zaznamenali meteorologové zemětřesení o síle 5,1 stupně. „Podle údajů z meteorologického centra nešlo o přírodní zemětřesení. S ohledem na dřívější události se japonská vláda domnívá, že šlo o jaderný test. Zástupce ministerstev jsme proto svolali k mimořádnému zasedání v kanceláři premiéra,“ konstatoval tajemník japonské vlády Jošihide Suga.

Severokorejský jaderný test je vážným ohrožením bezpečnosti naší země a nemůžeme ho v žádném případě tolerovat. Zásadně ho odsuzujeme.
Šinzó Abe
japonský premiér

Radiaci nezaznamenali Japonci ani Jihokorejci

Japonský premiér poslední severokorejský jaderný test označil za bezpečnostní hrozbu pro svou zemi, na kterou Tokio razantně odpoví. Podle jihokorejské tajné služby ale o test vodíkové bomby možná nešlo, jihokorejská ani japonská meteorologická služba navíc nezaznamenaly žádnou radiaci. Japonské ministerstvo vnitra nasadilo tři letadla, aby shromáždila ze vzduchu možný radioaktivní materiál k analýze.

Podle jihokorejských zpravodajských služeb měl výbuch sílu šesti kilotun TNT, což zhruba odpovídá síle posledního jaderného testu KLDR z roku 2013, který měl sílu šesti až sedmi kilotun TNT. „Vzhledem k rozsahu je těžké uvěřit, že to byla skutečně vodíková bomba,“ prohlásil Čang Uk z Korejského obranného a bezpečnostního fóra. „Mohli testovat nějaký druh přechodové (pumy) mezi jadernou a vodíkovou bombou, ale pokud nedodají jasný důkaz, je těžké tomu tvrzení uvěřit,“ dodal.

KLDR a jaderný program
Zdroj: ČT24

Podle čínské televize CCTV lidé nedaleko hranice s KLDR „velmi zřetelně cítili otřesy půdy“. Postižené oblasti zahrnovaly mimo jiné města Chun-čchun a Čchang-paj v provincii Ťi-lin. Obyvatelé čínského pohraničního města Jan-ťi byli  kvůli silným otřesům půdy evakuováni z budov. V jedné z místních středních škol museli dokonce přerušit probíhající zkoušky.

Také experti jsou skeptičtí

Podle BBC budou nyní analytici zkoumat, zda při podzemním výbuchu došlo k úniku plynu, aby případně určili, jaký typ jaderného materiálu byl použit. Výsledky možná budou až za pár týdnů nebo se tvrzení KLDR nepodaří ověřit vůbec.

Test měl ale podle řady odborníků moc malou sílu. „Severní Korea činila prohlášení o svém jaderném a raketovém programu i v minulosti, ta se ale nepotvrdila,“ upozornila Melissa Hanhamová z kalifornského střediska pro nešíření jaderných zbraní.

S největší pravděpodobností se nejedná o klasickou vodíkovou bombu. Skok mezi tradiční a vodíkovou bombou je poměrně veliký. Odborníci ze zkušeností jaderných mocností odhadují, že to trvá tak pět let. KLDR je ale zatížená sankcemi a má potíže získávat materiál a technologie, takže to bude trvat déle.
Jaromír Chlada
koreanista

Podle Yanka Uka z organizace Korea Defence and Security Forum lze severokorejskému tvrzení vzhledem k rozsahu testu těžko uvěřit. „Možná testovali nějaké zařízení na půl cesty mezi atomovou a vodíkovou bombou,“ soudí vědec.

Také podle dalších odborníků Severokorejci pravděpodobně přidali izotop vodíku do běžné jaderné bomby. „Protože je to skutečně vodík, mohou tvrdit, že jde o vodíkovou bombu,“ řekl jaderný expert Joe Cirincione citovaný agenturou Reuters. „Není to ale skutečná termonukleární bomba,“ dodal.

Kim si chce zřejmě upevnit moc před klíčovým kongresem

Podle koreanisty Jaromíra Chlady má Pchjongjang jasný cíl. „Severní Koreji jde o to být partnerem jaderných mocností, stát se jednou z nich,“ prohlásil Chlada. Kim Čong-un si tak chce podle expertů upevnit moc před prvním kongresem vládnoucí Strany práce po 35 letech.

Vůdce KLDR slaví za dva dny narozeniny. Na sociálních sítích se šíří obrázek indického umělce, na kterém si Kim Čong-un předčasně blahopřeje, přičemž vedle něj exploduje bomba.

Dojde na zpřísnění sankcí?

Podle diplomatů se v New Yorku sejde v 11:00 místního času Rada bezpečnosti OSN. „Jak všichni víme, severokorejská provokace je absolutním porušením rezolucí Rady bezpečnosti a vážným ohrožením světového míru a bezpečnosti,“ konstatoval náměstek jihokorejského ministra zahraničí Lim Sung-nam.

Pchjongjang dosud provedl tři testy atomové bomby v letech 2006, 2009 a 2013 - všechny v Pchunggje na severovýchodě země. Kvůli svému zbrojnímu programu podléhá tvrdým sankcím USA, Evropské unie a OSN. 

Podle Etzlera má ale organizace omezený prostor, jak KLDR skutečně zasáhnout. „Dokud tam Čína nevypne elektřinu a nepřestane dodávat ropu a plyn, tak sankce nebudou tak účinné, jak by měly být,“ poznamenal spolupracovník ČT.

Severní Korea dávala v letech 2002 až 2012 na armádu téměř čtvrtinu svého hrubého domácího produktu, vyplývá z amerických údajů, které citovala jihokorejská agentura Jonhap. Země je na prvním místě na světě co do počtu vojáků na jednoho obyvatele země. V armádě 24milionové Severní Koreje je 1,17 milionu mužů a žen.

Jak šel čas se severokorejským jaderným programem

  • Říjen 2002: Severní Korea poprvé přiznává, že má tajný program vývoje jaderných zbraní.
  • Říjen 2006: První ze tří podzemních jaderných výbuchů v Pchunggje.
  • Květen 2009: Měsíc po odchodu z mezinárodních jednání o svém jaderném programu uskutečňuje KLDR svůj druhý podzemní jaderný test.
  • Únor 2013: Třetí jaderný pokus – tentokrát „miniaturizovaných jaderných zařízení“.
  • Květen 2015: Pchjongjang tvrdí, že otestoval balistickou střelu, kterou odpálil z ponorky.
  • Leden 2016: Severní Korea tvrdí, že úspěšně otestovala vodíkovou bombu.
Vydáno pod