Penn rozhovoru s Guzmánem nelituje, i když na něj možná doplatí

Horizont ČT24: Penn rozhovoru s Guzmánem nelituje (zdroj: ČT24)

Americký herec Sean Penn nelituje svého rozhodnutí udělat rozhovor s mexickým narkobaronem Joaquínem Guzmánem. Herec pořídil interview loni v říjnu, v době, kdy byl Guzmán půl roku na útěku z vězení. Světová média nyní spekulují, nakolik se Pennovo počínání promítlo v Guzmánově dopadení. Mexická policie narkobarona zvaného Prcek zatkla v pátek při razii, kterou nepřežilo pět lidí.

Časopis Rolling Stone zveřejnil kontroverzní rozhovor v sobotu, jen den po Guzmánově dopadení. Na časopis i samotného herce se nyní valí kritika ze strany mexických i amerických úřadů. Minimálně Penn bude muset zřejmě podstoupit výslechy nejen v USA, ale i v Mexiku.

Pennův dlouhý a místy nesouvislý text, který se stal terčem posměchu na sociálních sítích, zahrnuje prakticky vše od Guzmánových vzpomínek na dětství až po jeho názory na obchod s drogami.

Především ale vyvolává etické otázky: Jak se mohl Penn tajně sejít s jedním z nejhledanějších mužů na útěku na světě? Překročil herec hranice novinářské etiky, když článek předložil Guzmánovi ke schválení? Trivializoval Penn Guzmánovou vražednou minulost, když mu položil otázky typu: „Míváte nějaké sny?“ nebo: „Kdybyste mohl, změnil byste svět?“

Mluvčí časopisu Rolling Stone zatím na žádost o vyjádření nereagovala, Sean Penn ale agentuře AP napsal, že svého rozhodnutí nelituje. Je prý připraven odpovědět i na další otázky, protože „nemá co skrývat“, dodává server BBC.

Penn v časopise Rolling Stone připustil, že Guzmán žádal, aby mohl článek před otištěním schválit, ovšem tvrdí, že po přečtení nepožádal o žádnou změnu.

„Umožnit jakémukoli zdroji kontrolu nad obsahem příběhu je neomluvitelné. Fakt předem sjednané autorizace diskredituje celý článek bez ohledu na to, zda dotyčný požádal, nebo nepožádal o provedení změn,“ řekl Andrew Seaman, šéf etického výboru Společnosti profesionálních novinářů. „Autor, který je v tomto případě hercem a aktivistou, mohl napsat příběh v příznivějším světle a pominout nelichotivá fakta, aby se vyhnul zamítnutí celého materiálu,“ dodal.

Penn v hledáčku mexických i amerických úřadů… a s kartelem v zádech

Zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček upozornil, že americké úřady budou zřejmě zajímat i zmínky o vazbách některých korporací na Guzmánův kartel Sinaloa, který dokázal ovládnout asi třetinu drogového trhu v USA. „A je otázka: Může Penn chránit svůj zdroj, nebo ho bude donucen prokurátorům prozradit? Vzhledem k tomu, že je to otázka národní bezpečnosti. A všechno to bude mířit na Seana Penna, protože nebude mít stejnou ochranu jako profesionální novináři,“ upozornil Řezníček.

Další otázkou je, nakolik Pennův „výlet“ za ukrývajícím se Guzmánem přivedla mexickou policii na narkobaronovu stopu. „Kartel nezapomíná. A pokud se mu neboudou nějaké věci líbit, může zaútočit na jeho (Pennovu) rodinu. To, že se teď nic nestalo, nic neznamená,“ upozornil Řezníček.

Sean Penn
Zdroj: Andreas Martinez Casares/Reuters

Oscarový herec Sean Penn, který hrál mimo jiné i drogového dealera ve filmu z roku 1985 Dravec a feťák, není na poli novinařiny nováčkem. V roce 2002, kdy Spojené státy hrozily válkou proti Saddámu Husajnovi v Iráku, tuto zemi navštívil a setkal se s vysokými představiteli země. Mluvil také s takovými zahraničními kritiky Spojených států, jako je Fidel Castro na Kubě či zesnulý venezuelský vůdce Hugo Chávez.

Guzmán bude do USA vydán nejdřív za rok

Mexická vláda mezitím započala proces Guzmánova vydání do Spojených států, kde má být narkobaron souzen nejméně u sedmi tribunálů za pašování drog či praní špinavých peněz. Mexické úřady hodlají provést proceduru vydání co nejrychleji, hrozí ale, že se ji Guzmánovi obhájci budou snažit zablokovat. Prokuratura odhaduje, že se Guzmán do USA vypraví nejdřív za rok.

  • Guzmán byl dopaden v pátek ve svém rodném státě Sinaloa ve městě Mochis po přestřelce, která si vyžádala pět mrtvých. V sobotu se vrátil do vězení s nejvyšší ostrahou, odkud loni v červenci uprchl 1,5 kilometru dlouhým tunelem, který vedl ze sprchy v jeho cele do rozestavěného domu v polích.
  • V Mexiku byl odsouzen již v 90. letech ke dvaceti rokům za vraždu a obchod s drogami. V lednu 2001 se mu podařilo uprchnout z věznice s maximální ostrahou v dodávce vozící prádlo z prádelny. Tehdy byl na útěku 13 let, než byl dopaden v únoru 2014.