Je suis Clarissa. Francie si připomněla oběti terorismu

Francie si v sobotu připomněla památku obětí atentátu v židovském obchodě s potravinami Hyper Cacher, který před rokem následoval po útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo. Amédy Coulibaly 9. ledna 2015 v obchodu zabil čtyři Židy. O den dříve zavraždil mladou policistku, jejíž památka byla rovněž připomenuta.

Prezident François Hollande odhalil na pařížském předměstí Montrouge pamětní desku, která připomíná, že na tomto místě se 8. ledna 2015 šestadvacetiletá městská policistka Clarissa Jeanová-Philippeová při plnění služebních povinností stala obětí terorismu.

Po odhalení desky dětský sbor zazpíval francouzskou hymnu. Následovala minuta ticha. Krátká ceremonie se obešla bez slavnostních projevů. Okolí zaplavily plakáty s portrétem zabité policistky a soustrastným heslem Je suis Clarissa (Já jsem Clarissa).

Podobné pamětní desky byly v úterý odhaleny k uctění památky zabitých členů redakce satirického časopisu Charlie Hebdo, policisty Ahmeda Merabeta a čtyř Židů zavražděných v Hyper Cacher.

Francouzští Židé se bojí

U židovského obchodu se večer shromáždil dav několika stovek lidí, aby uctil památku obětí. Na místě zapálili svíčky nejvyšší představitelé nejvlivnějších náboženských organizací v zemi, římskokatolický arcibiskup Paříže André Vingt-Trois, židovský vrchní rabín Haim Korsia a předseda Francouzské rady muslimského vyznání Anouar Kbibech.

Totéž učinil přítomný premiér Manuel Valls s předsedou opozičních Republikánů a bývalým prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Pietní shromáždění ve Francii (zdroj: ČT24)

Manuel Valls ve svém projevu uvedl, že francouzští Židé v současné době trpí „obrovskou a legitimní úzkostí“ a ve stále větším počtu opouštějí zem, protože se ve Francii necítí bezpečně. Premiér zdůraznil, že bez svých Židů by Francie přestala být sama sebou.

Atentáty z ledna 2015 si vyžádaly celkem 17 obětí. Stovky mešit po celé Francii v současné době nabízejí veřejnosti pohoštění „čajem bratrství“. Víkend otevřených dveří má ukázat umírněnou tvář islámu.