Na ubytovnu pro azylanty v Německu někdo střílel

Jednoho lehce zraněného si vyžádala střelba na ubytovnu pro žadatele o azyl na západě Německa. Kdo na zařízení střílel a jaký měl motiv, policie zatím neví. Německo letos postihla série především žhářských útoků na ubytovny pro migranty. Za drtivou většinou z nich údajně stojí přívrženci krajní pravice.

Do jednoho z oken ubytovny v Dreieichu, který leží asi deset kilometrů od Frankfurtu nad Mohanem, vypálil neznámý pachatel několik ran kolem půl třetí ráno. Jedna střela zranila 23letého muže, který v místnosti za oknem v tu dobu spal. Zdravotníci zraněného převezli do nemocnice, po krátkém ošetření ho ale opět propustili.

Příčinu útoku zatím policie nezná. „Může to být cokoli. Vyšetřování vedeme všemi směry,“ uvedl policejní mluvčí. V Dreieichu se 40 000 obyvateli je v současnosti ubytováno asi 300 běženců.

Střelba na německou ubytovnu pro azylanty
Zdroj: ČTK/DPA/Frank Rumpenhorst

Do Německa v loňském roce přišel více než milion migrantů. S rostoucím počtem příchozích se začal zvyšovat i počet útoků na ubytovny pro žadatele o azyl. Na počátku loňského prosince Spolkový kriminální úřad (BKA) uvedl, že ubytovny pro běžence se v roce 2015 v Německu staly terčem více než 800 útoků, což je čtyřikrát více než v roce 2014.

Merkelová odmítá omezovat počet příchozích migrantů

Německá kancléřka Angela Merkelová odmítla požadavek bavorského premiéra Horsta Seehofera, aby země přijímala nanejvýš 200 tisíc uprchlíků ročně. „Omezení počtu uprchlíků nelze dle našeho přesvědčení dosáhnout na národní úrovni,“ uvedl kancléřčin mluvčí Steffen Seibert. Uprchlická krize je evropský problém, který musí být vyřešen na evropské úrovni, dodal.

Odpovědí na migrační krizi podle něj musí být solidarita, vznik registračních míst, takzvaných hotspotů, boj s příčinami uprchlictví a účinná ochrana vnějších hranic. „To vše by mělo vést k tomu, že z nelegální migrace uděláme migrace legální a že počet těch, kteří k nám přichází, trvale a výrazně snížíme,“ vysvětlil mluvčí stanovisko kancléřky Merkelové.

Bavorský premiér Seehofer se obává, že počet uprchlíků by v tomto roce bez příslušných opatření mohl dosáhnout až 1,5 milionu. V roce 2015 přišlo do Německa asi 1,1 milionu migrantů. Merkelová a Seehofer se ve středu sejdou na pravidelném jednání poslanců Spolkového sněmu za bavorskou Křesťanskosociální unii (CSU) v alpském středisku Wildbad Kreuth na jihu Německa.