Soud snížil trest pro bývalého izraelského premiéra Olmerta za korupci

Izraelský nejvyšší soud částečně vyhověl odvolání bývalého premiéra Ehuda Olmerta odsouzeného v roce 2014 za korupci. Původní šestiletý trest vězení mu snížil na 18 měsíců. Kauza se týká doby, kdy byl Olmert starostou Jeruzaléma a ministrem obchodu. Za mříže má nastoupit v půlce února a podle agentury Reuters půjde o prvního izraelského lídra, který skončí ve vězení.

Olmert byl v rozsáhlé kauze obviněn, že vzal úplatek za podporu jednoho kontroverzního stavebního projektu. Politik veškerá obvinění popíral. Soud mu umožnil zůstat na svobodě, dokud se k jeho případu nevyjádří odvolací soud.

„Pan Olmert byl zproštěn obvinění, že přijal úplatek 500 tisíc šekelů (asi 3,2 milionu korun). Jednomyslně byl uznán vinným z přijetí úplatku ve výši 60 tisíc šekelů (zhruba 380 tisíc),“ uvedl soud podle agentury AFP.

Bývalý premiér na verdikt reagoval, že mu spadl kámen ze srdce: „Už jsem to říkal dříve: nikdo mi úplatek nenabídl a žádný úplatek jsem nevzal, dnes to říkám znova. Rozsudek nejvyššího soudu ale respektuji,“ dodal tento někdejší člen strany Likud, který už byl letos odsouzen na osm měsíců v jiné korupční kauze. Proti rozsudku se ale odvolal.

V kauze zvané v Izraeli Holyland bylo souzeno 13 osob, z nichž deset soud uznal vinnými 31. března. „Jednalo se o velmi rozšířenou korupci, do které byli zapojeni nejen politici, ale například také vrchní architekt města Jeruzaléma,“ dodala analytička Pražského institutu bezpečnostních studií Irena Kalhousová. 

Holyland se považuje za největší úplatkářskou kauzu v historii Izraele. K nejdelšímu vězení – k sedmi letům – odsoudili hlavního inženýra stavby Uriho Šitrita. Majitel luxusního bytového komplexu Hillel Cherney dostal 3,5 roku vězení. 

Kvůli dvěma obviněním z korupce opustil Olmert v roce 2009 post předsedy vlády, který zastával tři roky. Jeho odstoupení uvolnilo místo pravicové vládě Benjamina Netanjahua, která však už dále nepokračovala v Olmertově mírové politice s Palestinci.