Naše koalice omylem zabila irácké vojáky, oznámila americká armáda

Při leteckém úderu mezinárodní koalice v Iráku zřejmě zemřelo i několik tamních vojáků, přiznala americká armáda, která ale tvrdí, že nálety koordinovala s iráckými silami. Podle Bagdádu zemřelo devět vojáků. Koalice vedená Washingtonem útočí v Iráku i Sýrii na pozice Islámského státu (IS) už více než rok.

USA tvrdí, že jde o první případ nechtěné palby do vlastních řad. Mezinárodní koalice podporuje irácké síly ze vzduchu v provincii Anbár, odkud se snaží vyhnat islamisty. Podle velitele společných operací v Iráku si nálety poblíž města Fallúdža vyžádaly oběti na obou stranách.

Iráčany nemohli podpořit jejich vlastní letci kvůli špatnému počasí. Koalice provedla dva útoky na žádost Iráku, vysvětlil velitel. Tyto nálety měly zajistit postup iráckých vojáků. „Třetí úder koalice uskutečnila s tím, že nebrala v potaz vzdálenost, kterou urazili, což mělo za následek rovněž zraněné na naší straně,“ dodává se v prohlášení.

Koaliční vzdušné síly kryly naše pozemní jednotky u Fallúdže, protože irácké armádní vrtulníky nebyly schopny vzlétnout kvůli špatnému počasí. Konečný počet obětí náletů je devět vojáků včetně armádního důstojníka.
Chálid Ubajdí
irácký ministr obrany

Americký ministr obrany Ashton během návštěvy americké bojové lodě Kearsarge v Perském zálivu vyjádřil nad incidentem politování. „Takové věci se stávají, když bojujete bok po boku jako my,“ řekl Carter na setkání s novináři. Zdůraznil, že vše nasvědčuje tomu, že páteční úder „byl omylem toho druhu, který se na dynamickém bojišti může stát“.

Carter z plavidla rovněž telefonoval iráckému premiérovi Hajdaru Abádímu, jemuž vyjádřil kondolence a ujistil, že Američané případ vyšetřují a budou spolupracovat s Irákem. „Doufám, že Iráčané pochopí, že to je odrazem věcí, které se v boji stávají. Ale je to také odrazem toho, jak těsně spolupracujeme s (iráckou) vládou,“ podotkl Carter.

Bagdádu pomohou stovky amerických specialistů

Podle šéfa Bílého domu Baracka Obamy ztratil IS v Iráku od léta 40 procent území. Americký ministr obrany Ashton Carter začátkem prosince oznámil, že USA do Iráku vysílají na dvě stovky specialistů, kteří mají Bagdádu a Kurdům pomoci zvýšit tlak na IS.

Speciální jednotka by měla být časem schopna provádět přepady, osvobozovat rukojmí, získávat zpravodajské informace a zmocňovat se vůdců IS.

obrázek
Zdroj: ČT24

USA jsou také připraveny nasadit další poradce a útočné vrtulníky na pomoc irácké armádě v boji s IS o město Ramádí. „Přáli bychom si, aby země Perského zálivu dělaly více. Některé z nich by se mohly velmi významně zasadit o to, aby sunnitské komunity vystavené vládě IS udělaly více v boji proti této skupině,“ konstatoval Carter.

Saúdská Arábie tento týden oznámila vznik islámské koalice, která bude bojovat proti terorismu. Jsou v ní asijské, africké a některé blízkovýchodní země, ale nikoli Írán, Irák nebo Sýrie.