V německé ubytovně pro uprchlíky zadrželi Syřana podezřelého z terorismu

Policie v uprchlické ubytovně v západoněmeckém městě Unna zadržela 31letého Syřana podezřelého ze spolupráce s teroristickou organizací Islámský stát (IS). Podle mluvčího dortmundského státního zastupitelství je ale vyšetřování zcela na začátku.

Policie zasahovala v záchytném zařízení kolem poledne. Syřan Lajt Dahám al-Dajrí podle deníku Bild pracoval ve finančním oddělení IS. Jeho fotografie vyvěsili na internet syrští aktivisté bojující proti IS. Právě díky těmto fotografiím, které se dostaly do rukou německým vyšetřovatelům, byl muž zadržen.

Do Unny přišel zhruba před týdnem společně se sestrou a jejím mužem. Dosud se prý choval nenápadně. Rodina obývá jeden pokoj ve stejné budově, v níž mají ústředí místní bezpečnostní služba a Německý červený kříž.

Podle syrských aktivistů muž pochází z východosyrské bašty IS Dajr az-Zaur, kde byl odpovědný mimo jiné za doručování peněz bojovníkům IS. Letos v květnu se prý vydal do Turecka, další dva jeho příbuzní údajně stále bojují za IS. Policie zkoumá mobilní telefony podezřelého a zabavila mu zavazadla.

Ubytovna pro migranty v Německu
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen minulý týden oznámil, že v zemi žije zhruba 1,1 tisíce radikálních islamistů, kteří se mohou uchýlit k násilí. Asi 430 z nich je připraveno spáchat i závažné zločiny. Maassen vyzval migranty, kteří byli v kontaktu s islamisty, aby podali úřadům co nejvíc informací.