Trump v televizní debatě vysvětloval návrh, aby se zabíjeli příbuzní teroristů

Pod ostrou palbu kritiky svých rivalů se v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA dostal kvůli svým výrokům o muslimech a plánech na boj s terorismem Donald Trump. Debata se strhla i kolem otázky, jak postupovat proti radikálnímu hnutí Islámský stát. Magnát v debatě rovněž obhajoval svůj předchozí návrh, aby se zabíjeli nejen sami teroristé, ale i členové jejich rodin.

Republikánští kandidáti se před televizními kamerami utkali v letošní poslední, páté debatě. Trump, který je zatím podle průzkumů neotřesitelným favoritem na nominaci pro souboj o Bílý dům, byl zpočátku zřetelně v defenzivě. Moderátoři jej konfrontovali s jeho výroky o uzavření USA pro muslimy a Trump bez dalších argumentů tvrdil, že nejde o diskriminaci muslimů, ale o otázku bezpečnosti.

„Nemluvíme o izolaci. Mluvíme o bezpečnosti. Není to o náboženství. Je to o bezpečnosti. Naše země to nemá pod kontrolou.  Desítky tisíc lidí mají vlajku Islámského státu na svém telefonu… Tihle lidé k nám už nevstoupí! Barack Obama jich sem několik pustil, ale pokud já budu prezident, tak tito lidé z naší země zmizí,“ řekl v debatě Trump, který se znovu vyslovil i pro omezení internetu, aby islamističtí teroristé nemohli v USA rekrutovat  další bojovníky. Hovořil mimo jiné o tom, že Spojené státy musejí ostře vystupovat i proti rodinným příslušníkům pachatelů teroristických činů.

Jeho protikandidát Jeb Bush jej na to konto obvinil, že nejedná seriózně. „Donald je dobrý v bonmotech, ale je to chaotický kandidát a byl by chaotickým prezidentem,“ řekl Bush. Trumpa také varoval, že cestu do Bílého domu si nelze vymoci neustálými urážkami. „Něco takového se prostě nestane,“ řekl k Trumpovým návrhům floridský senátor Marco Rubio.

Trump obhajoval zabíjení rodin teroristů

Trump v debatě rovněž obhajoval svůj předchozí návrh zabíjet rodiny teroristů z Islámského státu. Tato politika by podle něj byla oprávněná, protože rodiny prý moc dobře vědí, co se s jejich příbuznými děje. „Musíme být tvrdší a silnější než dosud,“ řekl Trump na otázku studenta z Georgie, který se zeptal, čím by se navrhované zabíjení nevinných civilistů lišilo od praktik Islámského státu. „Podívejte se na nedávné útoky v Kalifornii. Spousta lidí věděla, co se děje, včetně matky. Viděli, jak se na zemi válejí trubkové bomby, jak je všude spousta munice. Přesně věděli, o co tady jde,“ připomněl nedávný atentát v San Bernardinu. „Byl bych k rodinám velmi, velmi tvrdý. Opravdu. To je donutí se zamyslet, protože jim třeba tolik nezáleží na jejich vlastních životech, ale – věřte nebo ne – záleží jim na životech členů jejich rodin,“ dodal za potlesku obecenstva.

Donald Trump při poslední televizní debatě republikánů v roce 2015
Zdroj: Mike Blake/Reuters

Texaský senátor Ted Cruz, který si podle posledních průzkumů v preferencích polepšil, byl na rozdíl od Bushe k Trumpovi smířlivý a oba debatéři se zjevně snažili vyhnout přímému střetu, byť se očekával. Cruz tak útočil zejména na Rubia, s nímž se dlouhodobě neshodne třeba v otázce rozsahu pravomocí, jež by měly mít v zájmu národní bezpečnosti tajné služby. Texaský senátor rovněž na rozdíl od svého rivala prosazuje boj s Islámským státem pomocí intenzivních leteckých útoků a kobercového bombardování, zatímco Rubio hovořil o nutnosti nasazení pozemních jednotek.

Na pódiu v Las Vegas se objevilo devět kandidátů. Kromě Trumpa, Bushe, Rubia a Cruze to byl ještě lékař Ben Carson, guvernér New Jersey Chris Christie, guvernér Ohia John Kasich, senátor za Kentucky Rand Paul a podnikatelka Carly Fiorinaová. Do prvních republikánských primárek v Iowě v únoru příštího roku zbývá už jen šest týdnů. Ze všech dosavadních průzkumů zatím vychází Trump jako jasný favorit a jeho šance nepoškodily ani kontroverzní výroky.

Debata byla první od teroristického útoku v kalifornském San Bernardinu, kde manželé inspirovaní radikálním islámem postříleli 14 lidí. Trump v té souvislosti hovořil třeba o tom, že Spojené státy musejí ostře vystupovat i proti rodinným příslušníkům pachatelů teroristických činů. Řekl také, že je třeba blokovat internet, aby radikálové ztratili možnost verbovat nové bojovníky.

Podle poslední sondáže Reuters/Ipsos má Trump podporu 33 procent oslovených republikánských voličů. Na druhém místě je Cruz s 15 procenty, který tak předstihl neurochirurga Carsona s 12 procenty. Deset procent voličů by podpořilo Rubia a devět procent Bushe.

V debatě  podle komentářů přesvědčili Rubio, Cruz a Bush

Podle řady komentátorů patřili mezi vítěze večera vedle Bushe také Rubio a Cruz, který dostal v debatě vůbec nejvíce času ze všech kandidátů. Trump byl zřetelně v defenzivě.

Pro Bushe, který po úspěšném začátku kampaně ztratil během podzimu velkou část podpory voličů, byla podle komentátorů debata poslední šancí na oživení prezidentských nadějí. „Jeb Bush konečně ukázal bojovného ducha... Jde však o to, že to pro něho možná (a spíš určitě) bylo příliš málo a příliš pozdě,“ napsal politický analytik listu The Washington Post Chris Cillizza.

„Cruz a Rubio jsou s přehledem nejlepšími debatéry a jejich výměny názorů byly velmi zajímavé,“ napsal komentátor Taegan Goddard na serveru PoliticalWire. Podle expertů jim vystoupení oběma přineslo plusové body, v průzkumech jsou seřazeni na dalších místech za Trumpem. Ani on navzdory defenzivní pozici podle většiny názorů nepatří mezi poražené účastníky debaty a patrně nepřijde o svůj suverénní náskok v průzkumech.

Podle komentářů naopak neuspěl neurochirurg Ben Carson, který prý nenabídl voličům jasný a srozumitelný postoj k probíraným tématům; jeho nedávný ústup z předních pozic v průzkumech bude podle mnohých pokračovat. Z dalších účastníků působil výraznějším dojmem pouze Christie.