Našimi nálety podporujeme opoziční syrské bojovníky, tvrdí Rusko. Povstalci nesouhlasí

Ruské letectvo podniká denně desítky leteckých úderů na podporu opoziční Svobodné syrské armády (FSA), která bojuje proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát. Oznámil to náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov. Počet povstaleckých bojovníků z FSA v provinciích Homs, Hamá, Aleppo a Rakká podle něj neustále roste. Povstalci ale slova o ruské podpoře odmítají a Moskvu naopak obviňují, že jejich pozice bombarduje.

Rusko zahájilo leteckou kampaň v Sýrii koncem září. Moskva tvrdí, že bombarduje cíle islamistů, podle Západu ale její nálety míří i na pozice dalších povstalců, včetně těch, které podporuje Západ. Rusové při náletech spolupracují se syrskou armádou a netají se tím, že podporují prezidenta Bašára Asada.

Valerij Gerasimov
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Ponomarev

„Počet jednotek Svobodné syrské armády neustále roste,“ prohlásil Gerasimov. „Jen na jejich podporu provádí ruské letectvo denně 30 až 40 náletů. Jsou jim rovněž poskytovány zbraně, munice a materiální pomoc,“ dodal náčelník ruského generálního štábu.

O pomoci některým jednotkám opoziční FSA, tedy povstalecké skupiny, která bojuje proti režimu prezidenta Bašára Asada, mluvil minulý týden již ruský prezident Vladimir Putin. „Několik jednotek (FSA) o více než 5000 mužích, spolu s běžnou armádou, podniká ofenzivu proti teroristům v provinciích Homs, Hamá, Aleppo a Rakká,“ řekl. „Poskytli jsme jim leteckou podporu, stejně tak i syrské armádě, a pomohli jsme jim se zbraněmi, municí a dalšími dodávkami,“ dodal.

Základní údaje o hlavních silách ve válce v Sýrii
Zdroj: ČT24

Zatímco ale Putin zněl jednoznačně, jeho mluvčí Dmitrij Peskov o pár hodin později uvedl, že prezident měl na mysli, že Rusko posílá zbraně a další dodávky syrským vládním jednotkám, a nikoli FSA. Vzdušnou podporu ale prý poskytují oběma. Prohlášení mluvčího Kremlu bylo považováno za pokus zmírnit případnou reakci ze strany Bašára Asada, který označuje FSA a další umírněné povstalecké skupiny za teroristy.

Zástupci povstalců jakoukoli přímou podporu Moskvy popřeli. Z ruských leteckých úderů mají prý prospěch jen nepřímo.

FSA je složena z mnoha skupin, Rusové ale konkrétně neuvedli, kterou podporují. Ty nejmocnější jednotky v rámci FSA mají vojenskou podporu ze strany Saúdské Arábie a Spojených států.