Pohotovost v Ženevě: Švýcaři pátrají po možných teroristech z IS

Švýcarská Ženeva zvýšila stupeň teroristického ohrožení. Policie ve městě a okolí pátrá po čtyřech mužích, které považuje za příslušníky Islámského státu (IS). Švýcarský list Le Matin už zveřejnil fotografie čtyř hledaných mužů s plnovousem. Snímky prý Švýcarům poskytly americké úřady.

Ženevský bezpečnostní úřad nejprve oznámil, že opaření souvisí s vyšetřováním listopadových atentátů v Paříži. Při koordinovaných útocích, k nimž se přihlásil IS, zemřelo 130 lidí. Federální policie ale později upřesnila, že hledané osoby jsou sice podezřelé z terorismu – ovšem nikoli z napojení na pařížské útočníky.

Židé by se měli mít na pozoru

Podle listu La Tribune de Genève se kromě zmíněné čtveřice hledají i další dvě osoby, které v noci na středu vjely do Švýcarska v autě s belgickou značkou. Před výjezdem ze země bylo auto spatřeno v Ženevě. Televize vyzvala příslušníky židovské komunity k opatrnosti.

Zvýšení stupně ostražitosti se týká celého ženevského kantonu, dodatečné policejní síly ale byly podle serveru 20 minutes rozmístěny pouze v jeho metropoli. Bezpečnostní síly hlídají synagogy, dům francouzského velvyslance, letiště i nádraží a další místa, kde se shromažďuje víc lidí najednou, píší švýcarská média.

Švýcarská policie
Zdroj: Salvatore Di Nolfi/ČTK/AP

Policie u Paláce národů dostala samopaly

Ochranka budov Organizace spojených národů v Ženevě je nyní vyzbrojena samopaly. Po prohledání objektů OSN byly prostory z preventivních důvodů evakuovány. V ženevském Paláci národů pracuje denně několik tisíc lidí – i za běžné situace ho hlídá 400 strážců.

V pátek se mají v Ženevě sejít američtí a ruští diplomaté k jednáním o Sýrii a v neděli se má konat tradiční průvod pořádaný při vzpomínkové oslavě pořádané na památku neúspěšného pokusu vévody Savojského o dobytí města v roce 1602. Ženevské úřady již oznámily, že bude povolán vyšší počet policistů.

Policie v Ženevě
Zdroj: Reuters/Pierre Albouy

Belgická policie mezitím pokračuje v raziích. V souvislosti s pařížskými útoky ve čtvrtek prohledala tři byty, oznámilo státní zastupitelství.

Tento týden se objevily informace o nezdařené operaci v Aténách, kde se policii v lednu nepodařilo dopadnout pravděpodobného strůjce atentátů Abdelhamida Abaaouda. Ten měl řídit belgickou teroristickou buňku přímo z řecké metropole. Policie ho zabila při operaci v Paříži pět dnů po atentátech.