Bojovníci Islámského státu se popravují navzájem, říká uprchlík z Rakká

Horizont ČT24: Výpověď muže, který uprchl z Rakká (zdroj: ČT24)

Propagandisté Islámského státu líčí chalífát jako pozemský ráj, kde opravdoví muslimové žijí v míru. Realita je ale jiná, říká muž, který nedávno utekl do Turecka přímo z Rakká - hlavního města samozvaného chalífátu. „Opustil jsem Rakká kvůli svým dětem. Chci jim v Turecku zajistit novou budoucnost, aby zapomněly na všechno, co viděly," řekl reportérovi stanice CNN.

„Děti se schovávaly, kdykoliv zahlédly bojovníka IS. Málokdy jsem je pouštěl na ulici. A moje žena byla vězněm ve vlastním domě,“ vzpomíná uprchlík, který si říká Sulejman a jehož pětičlennou rodinu dostali převaděči do Turecka za 500 dolarů.

„Kdyby to byl opravdu ráj, neutíkali bychom. Život v Rakká je velmi složitý. Většina lékařů odešla. Ty, co zbyli, lze spočítat na prstech jedné ruky. A musí sloužit jen Islámskému státu,“ vysvětluje Sulejman. V propagandistické reportáži Islámského státu přitom vypadá porodnice jako šťastné místo s kvalifikovanými lékaři, děti vypadají spokojené nebo odhodlané bojovat. U tabule stojí přísný, ale škole oddaný učitel. „Děti chodily do školy týden, pak tam jít odmítly. Nic se nenaučily. V jedné třídě jsou pětiletí s jedenáctiletými, učitelé se tam někdy neukáží celý den,“ uvádí Sulejman věci na pravou míru.

Bývalí spolubojovníci si už vzájemně nedůvěřují. Podle svědků stále častěji dochází k popravám údajných vyzvědačů. Cílem je terorizovat společnost, a to jak bojovníky, tak civilisty. „Bojí se, že jejich členové naváží kontakty s cizími tajnými službami. Viděli jsme řadu lidí, kteří byli sťati nebo jinak popraveni pro podezření ze špionáže,“ říká Sulejman. V ulicích podle něj nezřídka hlídkují desetiletí chlapci ozbrojení kalašnikovy, kteří prošli výcvikovými tábory IS. Většina z nich sem přichází ze zahraničí, především z Čečenska.

Západ i Rusko se chlubí nálety na pozice radikálů, ty ale patrně sužují spíše civilní obyvatelstvo než bojovníky. Islámský stát se pod leteckými útoky nehroutí, v jeho řadách ale zřejmě probíhá souboj o moc. „Nálety mají na Islámský stát malý vliv, neboť bomby dopadají na opuštěná nebo už vyklizená místa,“ říká uprchlík Sulejman a dodává, že samotné nálety islamisty neporazí.