Uprchlíci na Balkáně narážejí na chladné počasí, dobrovolníci nabízejí teplé oblečení

Události ČT: Chlad dopadá na balkánskou trasu, dobrovolníci nabízejí běžencům pomoc (zdroj: ČT24)

Balkánskou trasu využívá při cestě do Evropské unie v současnosti průměrně 2700 běženců. Naprostá většina z nich však není připravena na studené počasí, které teď na jihu Evropy panuje. Pomoc tak nabízejí především neziskové organizace, od nichž mohou získat teplé oblečení i další pomoc.

V jihosrbském Preševu stále funguje tým českých dobrovolníků. Jejich služby denně využijí stovky lidí. Uprchlíci mohou dostat vše, co je nezbytně nutné hned po překročení hranice. Přednost mají rodiny s malými dětmi. Pomoc se skládá z teplého čaje, sušenky, banánu a k tomu svetr nebo boty.

„Distribuujeme lahvičky s kojeneckým mlékem. Jsme schopní obléct od těch nejmenších miminek po pěti až sedmileté děti a podívat se, co jim chybí, aby jim v noci nebyla zima,“ uvedl jeden z českých dobrovolníků Zbyněk Mejta.

Většina na cestě jenom nastydne

Pro uprchlíky může být zima problémem i s ohledem na zdraví. Do Srbska hranici překročí ale jen ti s drobnými zdravotními obtížemi. O vážněji nemocné se postarají lékaři na makedonské straně. „Nejvážnější případy, které jsme řešili, byly astmatické a epileptické záchvaty,“ zmínil pracovník makedonského Červeného kříže Aleksandar Jonuzoski.

Na cestě většinou lehce nastydnou. Stalo se to i Mohamedovi ze Sýrie, který uvedl, že bez pomoci by pro něj byla cesta utrpením. Z domova totiž vyrazil před dvěma týdny jen s málem oblečení. „Dostal jsem ponožky, boty a vlastně všechno oblečení,“ řekl. Má namířeno za manželkou a dětmi, kteří se do Německa dostali už před několika měsíci.

Srbsko se snaží omezovat převaděče

Trasa uprchlíků je jasně stanovena. Z hranice mezi Makedonií a Srbskem míří rovnou do tranzitního centra v Preševu. Poté, co se uprchlíci v Srbsku zaregistrují, mohou pokračovat až na chorvatské hranice veřejnou dopravou. Jízdenka na vlak stojí patnáct eur a na autobus pětatřicet.

Bělehrad organizováním přepravy běženců výrazně omezil možnosti převaděčů. Srbsko navíc věří, že se svou aktivní úlohou při zvládání uprchlické krize stává důležitým politickým partnerem Evropské unie, a to po letech opomíjení. „Uprchlická krize nám připomíná, že neexistuje řešení bez vzájemné spolupráce mezi policií, ale i na poli bezpečnostním, humanitárním a politickém,“ prohlásil srbský premiér Aleksandar Vučić.

Vlak s uprchlíky mířící z Makedonie do Srbska
Zdroj: Visar Kryeziu/ČTK/AP

Dobrovolníci volají po omezení celních předpisů

Na druhou stranu by podle českých dobrovolníků mohlo Srbsko dělat i víc. Užitečné by tak bylo uvolnění celních předpisů, které omezují dovoz darovaného oblečení. „Dovoz materiálu do těchto zemí je komplikovaný. Převažují deky, popřípadě spací pytle. Ale dovézt sem tunu oblečení v podstatě není možné, protože je to mimo EU,“ řekl Mejta.

Na horách kolem uprchlické trasy leží sníh a vane od nich mrazivý vítr. Teplé oblečení je tudíž v noci nezbytností. Pokud budou obtíže s dovozem přetrvávat, dobrovolníci plánují, že zimní bundy a svetry nakoupí přímo v Srbsku.