Islámský stát na videu zabil údajně ruského špiona a pohrozil Putinovi

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) zveřejnili nový videozáznam, na kterém je vidět, jak usmrtí údajného ruského špiona. Informovala o tom americká CNN. Pravdivost nahrávky ale není možné ověřit. Na záznamu islamisté rovněž vyhrožují ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Videozáznam byl údajně natočen v baště radikálů, syrském města Rakká. Rusové se zapojili do bombardování islamistických cílů v Sýrii na konci září.

Jak popsala americká televize NBC News, na videu je vidět neidentifikovaný rukojmí v oranžové kombinéze, který klečí před jiným mužem držícím v ruce nůž. Ozbrojenec na záznamu mluví rusky a následně prořízne zajatcovi hrdlo. Snímek nese název Rusové, budete zklamaní a ponížení.

Podle informací, které zveřejnila izraelská média, je na záběrech údajný čečenský špion. Třiadvacetiletý muž prý na kameru přiznal, že Moskvě předával informace o 605 ruských občanech, kteří odešli bojovat k islamistům v Iráku a Sýrii.

Předtím, než rukojmímu uřízne hlavu, ozbrojenec na videu říká: „Putine, útočili jsme na Asada ještě před vaším příchodem, stejně tak jako na Američany a další spojence. A budeme útočit i na vás."