Německé letectvo nemá náhradní díly: Tornada jsou bojeschopná ani ne z poloviny

Okamžitého nasazení je schopna necelá polovina německých průzkumných letounů typu Tornado. Hlavním důvodem tohoto stavu je prý nedostupnost různých náhradních dílů. Vláda přitom v úterý schválila vojenskou operaci proti Islámskému státu v Sýrii a v Iráku, do níž by se právě tyto letouny měly zapojit.

Podle zprávy ministerstva obrany o stavu hlavních zbraňových systémů je z celkem 93 průzkumných letadel ve vlastnictví Bundeswehru 66 strojů v provozu, z čehož je jen 29 schopno okamžitého nasazení do akce.

Zprávou ministerstva se bude zabývat obranný výbor Spolkového sněmu. Ještě loni obdobná zpráva uváděla, že k případnému nasazení je připraveno 38 strojů.

K nasazení máme třicítku tornad, potřebujeme jich ale šest. Znamená to, že jich máme po ruce dostatek."
Ursula von der Leyenová
Ministryně obrany

Německá vláda v úterý schválila vojenskou operaci proti Islámskému státu, záležitost musí posoudit parlament. Německo do bojů nasadí 1200 vojáků, průzkumná letadla Tornado, tankovací letoun a vojenskou fregatu k podpoře francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle. Mandát mise bude prozatím omezen na dvanáct měsíců.

Nebude žádný problém vyčlenit na misi šest strojů.
Rainer Arnold
Poslanec a armádní expert

Zpráva o stavu letky se do obranného výboru německého parlamentu dostane krátce před hlasováním o operaci proti IS, k němuž by mohlo dojít už v pátek. Potíže s provozem letounů by ale misi nijak ohrozit neměly, na pomoc koalici bombardující pozice islamistů v Sýrii a Iráku chce Berlín vyslat totiž nanejvýš šest strojů. Vzlétat by měly z turecké vojenské základny Incirlik. 

Zpráva o nedostatcích zbraňových systémů německé armády vyvolala ostrou debatu už loni. Podle generálního inspektora Volkera Wiekera, který sestavil i aktuální zprávu, se ale na situaci za tu dobu příliš nezměnilo. „Stav vzdušných systémů z výzbroje Bundeswehru zůstává neuspokojivý,“ konstatoval.

O leteckých útocích na pozice Islámského státu v Sýrii rozhoduje i britský parlament. Podle premiéra Davida Camerona zákonodárci návrh zřejmě schválí. Londýn podniká nálety zatím jen na extremisty v Iráku.

Pentagon vysílá do Iráku a Sýrie další speciální jednotky

Spojené státy vysílají na pomoc Iráku speciální expediční skupinu, která má Bagdádu a Kurdům pomoci zvýšit tlak na Islámský stát a provádět samostatné operace v Sýrii, řekl v branném výboru Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu ministr obrany Ashton Carter. Irák dal najevo, že žádné zahraniční pozemní jednotky nemohou v zemi působit bez jeho souhlasu.

Speciální jednotka má být podle šéfa Pentagonu časem schopna provádět přepady, osvobozovat rukojmí, získávat zpravodajské informace a zmocňovat se vůdců Islámského státu. Ministerstvo obrany je připraveno vytvořit také jednotku zhruba padesáti lidí, kterou by mohlo vyslat na sever Sýrie jako posilu vojáků USA, kteří jsou již na místě.