Turecká televize odvysílala část údajného varování ruským stíhačům

Události: Ruský navigátor odmítá překročení turecké hranice (zdroj: ČT24)

Turecká stanice Fox odvysílala část údajného záznamu, na kterém dispečink varuje ruský letoun před narušením tureckého vzdušného prostoru. První varování zaznělo podle ruských médií už v momentě, kdy se stíhačka Su-24 nacházela 48 kilometrů od hranic – obyčejně přitom podobná komunikace proběhne až při vzdálenosti 24 kilometrů. Turecko později letadlo sestřelilo s tím, že jeho vzdušný prostor přímo narušilo. Ruský navigátor, který sestřelení stroje přežil, překročení hranic důrazně popírá.

Přeživší navigátor Konstantin Murachtin zdůraznil, že turecká strana ruský letoun před sestřelením nijak nevarovala, ani rádiem, ani vizuálně. „Žádné kontakty vůbec nebyly. Kdyby nás chtěli varovat, mohli se ukázat, nabrat souběžný kurz. Ale nic takového se nestalo. Raketa zasáhla ocas našeho letadla nenadále,“ dodal s tím, že v opačném případě by se posádka bombardéru pokusila únikovým manévrem vyhnout se zásahu.

Údajný pohyb letadel nad Tureckem
Zdroj: CNN/AFP

„Ne, vylučuji to (proniknutí do tureckého vzdušného prostoru), ani na jedinou sekundu se to nestalo, a to tím spíše, že jsme letěli ve výši okolo 6000 metrů, počasí bylo jasné. Celý náš let až do výbuchu rakety jsem plně kontroloval, měl jsem přehled, kde je hranice a kde se nalézáme. Ani nehrozilo, že bychom se dostali do vzdušného prostoru Turecka,“ řekl novinářům Murachtin, kterého po seskoku padákem na syrské území převezli vládní vojáci na svou základnu.

Pilot suchoje byl po katapultování postřelen a na zemi jej pak „brutálně zabili islamisté“, uvedl ruský velvyslanec v Paříži Alexandr Orlov.

K záchraně pilotů ruská armáda poslala vrtulníky, z nichž jeden byl zasažen palbou ze země a o život přišel další ruský voják. Zbylou posádku sestřeleného vrtulníku se podařilo dostat do bezpečí. 

Petr Pavel: Podle dostupných informací byl vzdušný prostor Turecka narušen (zdroj: ČT24)
Informace, které máme dosud k dispozici, svědčí o tom, že vzdušný prostor Turecka narušen byl. V tom případě má Turecko právo se bránit. Sestřelení letounu je ale vždycky nepříjemnou a politováníhodnou událostí. A to pro obě strany.
generál Petr Pavel
předseda vojenského výboru NATO

Rusy jsme varovali desetkrát během pěti minut, trvají na svém Turci

Podle tureckého zdroje agentury Reuters se k hranicím přibližovaly hned dva vojenské letouny a k narušení tureckého vzdušného prostoru došlo několikrát. Turecká armáda uvedla, že letoun varovala desetkrát během pěti minut. Do operace byly podle ní zapojeny dvě stíhačky F-16.

Hlásí se hlídka tureckého letectva. Blížíte se k tureckému vzdušnému prostoru. Ihned změňte kurz na jih,“ oznamuje hlas v angličtině na několikasekundovém výseku záznamu (ve videu od 43. sekundy).

Jde o první podobný incident, při kterém členská země NATO sestřelila ruské letadlo. Zatímco velitelství Aliance hájí turecký zákrok jakožto ochranu vlastního území, Rusko řeči o narušení tureckého vzdušného prostoru odmítá a chystá diplomatickou odvetu.

Prezident Vladimir Putin udělil Murachtinovi vysoké státní vyznamenání za odvahu. Stejný řád posmrtně dostal Alexandr Pozynič z jednotky námořní pěchoty. Pilot Oleg Peškov byl posmrtně vyznamenán titulem Hrdina Ruska.

Jde o první oficiálně přiznané ruské ztráty v bojových operacích v Sýrii, kde již dříve jeden ruský voják spáchal sebevraždu.

Horizont ČT24: Vztahy Ruska a Turecka na bodě mrazu (zdroj: ČT24)