Kurdové útočí na Islámský stát v iráckém Sindžáru, IS povolává posily

Kurdské jednotky zaútočily na pozice bojovníků organizace Islámský stát u severoiráckého města Sindžár. Ofenziva má zatlačit IS až tak daleko od města, aby ho radikálové nemohli ostřelovat. Kurdové také chtějí zabezpečit zásobovací trasy. Syrská armáda si pak tento týden poprvé od zahájení ruských náletů připsala u města Aleppo velký úspěch. Operace vládních vojáků vedla k osvobození letiště obléhaného dva roky islamisty. Většina z asi stovky padlých byli právě radikálové.

Útok na Sindžár začal již ve středu večer, kdy vzdušné síly mezinárodní koalice vedené USA začaly bombardovat pozice tzv. Islámského státu. Do pozemní operace se potom podle kurdské autonomní vlády zapojilo na 7500 pešmergů a jezídů. Agentura Reuters uvedla, že operaci osobně velí prezident irácké kurdské autonomie Masúd Barzání.

Nejde ovšem o první podobnou akci, Kurdové se pokusili vytlačit IS ze Sindžáru již loni v prosinci, ale neuspěli. Podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Jakuba Szántó se pokuší asi 600 tamních příslušníků IS povolávat na místo další nové posily ze svých řad i z nedaleké Sýrie.

Sindžár, který  radikální islamistická organizace dobyla loni v červnu, má velký strategický význam, leží na křižovatce silnic do Mosulu a Rakky – dvou nejdůležitějších měst, která IS ovládá. Podle Masúda Barzáního ale jde také o prestiž. „Jde o naši zemi a naši čest. Připravili nás o důstojnost, chceme ji zpět,“ řekl prezident kurdské samosprávy před útokem.

Loňský pád Sindžáru byl pohromou pro jezídské obyvatele města a okolí, které islamisté považují za uctívače ďábla, tisíce z nich byly násilím konvertovány k islámu, zajaté ženy IS údajně zneužívá jako sexuální otrokyně. Místní obyvatelé potom ztratili důvěru ve schopnosti kurdských milic bránit je.

Syrská armáda si u Aleppa připsala úspěch, i díky ruským náletům

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) informovala, že operace syrských vládních vojáků u města Aleppo na severu země, která vedla k osvobození letiště obléhaného dva roky islamisty, si tento týden vyžádala nejméně 100 obětí. Většina padlých jsou členové Islámského státu, dále jsou mezi mrtvými vládní vojáci a jejich spojenci.

Islamisté na letišti nedaleko Aleppa, které je metropolí stejnojmenné provincie, od roku 2013 drželi v obklíčení zhruba 1000 vojáků. Armáda za pomoci místních provládních ozbrojenců a ruského letectva zahájila rozsáhlou ofenzivu proti islamistům kolem letecké základny v říjnu.

Průlom obklíčení základny byl nejvýznamnějším vítězstvím pro syrskou vládu od 30. září, kdy Rusko vstoupilo svými leteckými útoky do konfliktu v Sýrii.