Moskva udeřila na syrskou baštu IS, podle aktivistů zemřely desítky civilistů

Rusové začátkem týdne tvrdě udeřili na město Rakká, které je baštou Islámského státu (IS) v Sýrii. Při náletech zahynulo podle aktivistů z exilové Syrské observatoře pro lidská práva (SOHR) nejméně 42 lidí, z toho 27 civilistů.  Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že za poslední dva dny v Sýrii zaútočilo ze vzduchu na 236 cílů.

K masivnímu bombardování města Rakká došlo v úterý. Letecký úder byl podle aktivistů nezvykle silný a cílil hlavně na IS – nikoli na ostatní rebely. Ruské letouny většinou bombardují pozice povstalců bojujících proti vládě prezidenta Bašára Asada na severozápadě Sýrie, což zkritizoval Západ v čele se Spojenými státy. Některé z těchto umírněných povstaleckých skupin jsou totiž Západem podporovány.

Moskva začala zasahovat v Sýrii koncem září - v úterý ruská armáda oznámila, že dosud podnikla nad Sýrií 1631 náletů a zasáhla 2084 povstaleckých cílů. Jenže podle syrských aktivistů zahynulo během jejích náletů už 254 civilistů.

Situace v Sýrii
Zdroj: Institute for the Study of War/BBC

OSN: Ruské nálety udělaly ze 120 tisíc lidí uprchlíky

Podle OSN opustilo od začátku ruského bombardování své domovy přes 120 tisíc Syřanů. O Sýrii jednali minulý týden ve Vídni zástupci 17 států včetně spojenců Damašku, tedy Ruska a Íránu. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov tam přinesl seznam opozičních skupin, které by měly být podle Ruska do jednání zapojeny.

Podobný seznam připravila také Saúdská Arábie. Podle Lavrova je nutné si vyjasnit, které ze skupin mají být přizvány k rozhovorům. Kromě toho je třeba identifikovat extremistické formace, na něž by se nevztahovalo případné ujednání o příměří.

Základní údaje o hlavních silách ve válce v Sýrii
Zdroj: ČT24
  • Občanská válka v Sýrii, která trvá již více než čtyři roky, si vyžádala podle odhadů zhruba 250 tisíc obětí, dalších 11 milionů obyvatel bylo donuceno uprchnout ze svých domovů.

Pod Asadem se třese židle

Moskva podle mluvčí ministerstva zahraničí netrvá na tom, aby její spojenec Asad zůstal u moci. Syrský prezident nedávno navštívil ruskou metropoli, kde měl prohlásit, že je připraven zorganizovat prezidentské a parlamentní volby a zúčastnit se jich, pokud si to bude přát syrský lid.

Podmínil to ale předcházejícím „osvobozením“ země od radikálních sunnitů z Islámského státu (IS) a „eliminací teroristických skupin“, sdělil ruský zákonodárce Alexandr Juščenko.

Mocnosti ve Vídni jednaly o možném přechodném období. Náměstek syrského ministra zahraniční Fajsal Makdád ale tuto variantu odmítá. „Hovoříme o národním dialogu v Sýrii, o rozšířené vládě a ústavním procesu. Vůbec nehovoříme o tom, čemu se říká přechodné období,“ uvedl Makdád. Tento nápad existuje „jen v myslích těch, kteří nežijí v realitě,“ dodal náměstek.