Ministr: Británie nechce dát vale Unii, ale její další federalizaci

Velká Británie neplánuje odchod z Evropské unie, její další federalizaci a větší regulace ale odmítá. Uvedl to tamní ministr financí George Osborne. Podle něj se Ostrovy také nesmíří s tím, aby země mimo eurozónu ručily za dluhy zemí platících společnou unijní měnou. Budoucnost Británie v osmadvacítce bude zásadním tématem minimálně do roku 2017 – tehdy by se v zemi mělo konat příslušné referendum.

Za jeden z klíčových bodů pro reformu EU označil Osborne omezení evropské regulace, která podle něj způsobuje ztrátu evropské konkurenceschopnosti v globální ekonomice a vede k růstu nezaměstnanosti.

„Americké firmy mohou získat licenci a uvést své produkty na trh během dní. V Evropě to trvá týdny, někdy i měsíce,“ řekl britský ministr. Ocenil, že nynější Evropská komise omezila množství nových regulací, podle něj je ale třeba snížit i byrokratickou zátěž vyhlášek vydaných v minulosti.

Britský ministr financí George Osborne
Zdroj: ČTK/AP
Chceme, aby Británie zůstala v reformované Evropské unii… Bude to muset být Evropa, v níž nebudeme součástí stále integrovanější unie, jakou vy si přejete.
George Osborne

Osborne také vyzval k liberalizaci evropských pravidel v oblasti finančních služeb. „Některá z pravidel, která si Evropa sama stanovila, udělala z tohoto kontinentu méně konkurenceschopné místo pro podnikání ve finančnictví. A není v zájmu Británie, která je největším světovým finančním centrem, aby se finanční střediska přesouvala mimo Evropu,“ uvedl.

Podle britského ministra je třeba také napravit nerovnoprávnost mezi zeměmi eurozóny a státy s vlastní měnou. „Neusilujeme o právo veta nad rozhodnutími eurozóny. Musí ale platit, že když se eurozóna rozhodne více integrovat, nepoškodí to zájmy zemí stojících mimo euro,“ řekl Osborne. „Nikdy nesmí dojít k tomu, aby daňoví poplatníci zemí, jež nemají euro, museli nést náklady na podporu zemí v eurozóně,“ uvedl.

Britská volební komise za začátku září vyzvala k úpravě a doplnění otázky v chystaném referendu. Otázka „Mělo by Spojené království zůstat členem Evropské unie?“ je podle ní jednostranná, protože výslovně hovoří jen o možnosti setrvání v Unii. Komise navrhla doplnění otázky o druhou část ve znění „nebo by měla z Evropské unie vystoupit?“ Voliči by se tak rozhodli pro jednu, či druhou možnost, místo aby odpovídali kladně, či záporně na původní otázku. Vláda už oznámila, že změny bude akceptovat, i když konečné rozhodnutí učiní parlament.