Ukrajinský generální prokurátor se stal terčem nepovedeného atentátu

Neznámí útočníci se pokusili zabít ukrajinského generálního prokurátora Viktora Šokina. Mířili mu na hlavu a do týla ve chvíli, kdy měl schůzi se svými spolupracovníky. Život mu zachránilo neprůstřelné sklo v jeho kanceláři. Místo už prohledávají speciální jednotky a vyšetřovatelé. Pozorovatelé z OBSE mezitím oznámili, že z luhanské oblasi byly staženy těžké zbraně.

K útoku došlo v pondělí kolem desáté hodiny večer, kdy generální prokurátor ve své pracovně v centru Kyjeva vedl poradu. Atentátníci podle vojenského prokurátora Anatolije Matiose museli dobře znát Šokinův pracovní program i umístění jeho pracovního stolu v kanceláři.

Střely byly vypáleny ze vzdálenosti víc než sta metrů. Několik budov v sousedství generální prokuratury nese známky násilného vniknutí. Odstřelovač používal pro zaměření cíle termovizi, protože rolety v Šokinově pracovně byly staženy.

Stopy podle Kyjeva mohou vést k lidem od Janukovyče

Podle Šokinových kritiků prokurátor nebyl schopen dostat korupční kauzy k soudu. Viní ho z toho, že sabotoval protikorupční iniciativu, kterou vyhlásil Kyjev, jenž se snaží navázat užší vztahy s Unií. Prokurátor ale tato tvrzení odmítá. Podle analytiků je Šokin spojencem současného prezidenta Petra Porošenka.

„Poprvé v dějinách nezávislé Ukrajiny se stal terčem atentátu tak vysoký státní činitel,“ upozornil Matios, který naznačil, že za útokem mohou být osoby spojené se svrženým prezidentem Viktorem Janukovyčem. Pachateli hrozí 15 let vězení až doživotí.

„Naproti budově prokuratury stojí několik velmi zajímavých budov, jednou z nich je dům společnosti Ukrpidšypnyk. Jen se podívejte, komu ta firma patří,“ konstatoval Matios.

obrázek
Zdroj: ČT24

Společnost Ukrpidšypnyk, hlavní ukrajinský výrobce ložisek, patří bratřím Andriji a Serhiji Kljujevovým. Andrij Kljujev byl v posledních 12 letech třikrát ukrajinským vicepremiérem, do loňského únorového převratu působil jako Janukovyčův kancléř.

Na Ukrajině je trestně stíhán za údajné zneužití pravomoci a finanční machinace. Spolu se svým bratrem byl zařazen na sankční seznam Evropské unie.

Stahování těžkých zbraní z fronty v Donbasu pokračuje

Z luhanské fronty byly v souladu se zářijovým ujednáním odsunuty veškeré zbraně ráže menší než 100 milimetrů a minomety ráže do 120 milimetrů. „Speciální monitorovací mise OBSE provedla opakovaně kontrolu dvou stálých míst týlové dislokace ukrajinské armády a dvou takzvané Luhanské lidové republiky. Veškeré dříve zaevidované zbraně zůstaly na místě,“ citoval Interfax zprávu OBSE.

Situaci v Doněcké oblasti, kde je frontová linie podstatně delší, podle očitých svědků komplikují přestřelky na severním a severozápadním okraji Doněcku. Povstalecká agentura DAN uvedla, že velení místní „lidové republiky“ uvažuje o odkladu odsunu minometů vzhledem k „pokračujícím provokacím ukrajinské armády“. Z doněcké fronty mají být veškeré těžké zbraně staženy do čtvrtka.