Rusové poprvé udeřili na Islámský stát u syrské Palmýry

Rusko oznámilo, že jeho vojenské letouny poprvé bombardovaly pozice Islámského státu (IS) v okolí starověkého syrského města Palmýra. Podle Moskvy se bitevním Su-25 podařilo zasáhnout podzemní bunkr i protiletadlové systémy radikálů. IS dobyl Palmýru v květnu, od té doby tam ničí jednu významnou památku za druhou.

Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO a odborníci poukazují na její hrozící zkázu od počátku bojů v Sýrii v roce 2011.

IS po dobytí města celou archeologickou lokalitu zaminoval. Na svědomí už má podle všeho tři významné památky – Belův a Baal-Šaminův chrám a Vítězný oblouk. Ruské ministerstvo obrany nesdělilo, kdy k leteckým úderům v Palmýře došlo, podle syrských aktivistů se tak stalo v pondělí.

Za poslední dva dny zasáhla ruská letadla v Sýrii podle ministerstva obrany celkem 237 cílů. Moskva útočí hlavně na pozice povstalců bojujících proti režimu prezidenta Bašára Asada na severozápadě Sýrie v provinciích Hamá, Idlíb, Latákíja, Homs a Aleppo a rovněž v jihosyrských provinciích Damašek a Dará.

Výrazně nižší počet náletů provedla na provincie Rakká a Dajr az-Zaur, jejichž značné části ovládá IS.

obrázek
Zdroj: ČT24

Aktivisté: Zajatci fungují jako lidské štíty

Podle syrských aktivistů zavírají odpůrci Asadovy vlády jeho příznivce do klecí a odvážejí je do oblastí poblíž Damašku, kde je používají jako lidské štíty proti bombardování syrského letectva.

Na internetu se objevil i videozáznam, na kterém je vidět muže, ženy i vládní vojáky v kovových klecích umístěných na nákladních automobilech.

Rovněž exilová Syrská observatoř pro lidská práva SOHR uvedla, že má informace o tom, že jsou jako lidské štíty využíváni občané oblasti východní Ghúta, která leží východně od syrské metropole.

Podle SOHR používají podobnou taktiku i vládní jednotky. Ve vesnicích v provincii Idlíb zavírají povstalce a jejich civilní příznivce do klecí, které umísťují na střechy budov. Snaží se tak rebelům zabránit, aby na tyto domy útočili.