Aerolinky: Pád ruského letadla způsobily vnější vlivy. Černá skříňka to ale prý vyvrací

Stále nejasnější jsou diskuze nad příčinou katastrofy ruského letadla nad Sinají. Aerolinky Kogalymavia u svého stroje vyloučily závadu či chybu pilotů – za pádem letadla prý bylo „mechanické působení zvenčí“. Podobnou verzi ale podle všeho vylučují data z černé skříňky, jak uvedl zdroj znalý analýzy. Na vyšetřování přímo v Egyptě spolupracují místní experti s kolegy z Ruska a Francie. Nejhorší katastrofu v dějinách ruského civilního letectví nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě.

Je nutné udělat všechno, aby se odhalil objektivní obraz toho, co se skutečně stalo.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Havárie Airbusu A321 je označována za nejhorší katastrofu v dějinách ruského letectví. Podle úřadů je ale ještě příliš brzy na stanovení jejích příčin. Vedení firmy Kogalymavia nicméně na pondělní tiskové konferenci vyloučilo, že by tragédii zavinila technická závada nebo chyba pilotů, kteří před katastrofou nic mimořádného nehlásili.

„Neexistuje souběh takových selhání systémů, které by mohly vést k tomu, aby se letadlo rozpadlo ve vzduchu. Jediným vysvětlením může být mechanické působení zvenčí,“ prohlásil zástupce generálního ředitele Alexandr Smirnov.

Nejmenovaný zdroj obeznámený s analýzou tzv. černých skříněk ale agentuře Reuters řekl, že letadlo nebylo zasaženo zvenčí. Piloti prý před zmizením stroje z obrazovek radarů skutečně nehlásili, že by se ocitli v nouzi. Další podrobnosti zdroj neposkytl. Jiné informace ale hovoří o tom, že rozbor zachovalých skříněk vlastně oficiálně ještě nezačal. V některých bulvárních médiích se objevují i náznaky o možném teroristickém útoku přímo na palubě letadla.

Při vyšetřování se mimo jiné zjistilo, že společnost Kogalymavia dluží svým zaměstnancům na výplatách za dva měsíce. Vedení firmy před novináři problém s výplatami připustilo, ujišťovalo však, že to nemá vliv na bezpečnost letů.

Stroj byl podle firmy ve vynikajícím stavu a absolvoval všechny technické kontroly včetně důkladné loňské, která se dělá jednou za 12 let.
Miroslav Karas
Zpravodaj ČT v Moskvě

Do Petrohradu zamířila první těla

Do Petrohradu nad ránem přepravil ruský speciál prvních 144 těl obětí. Po zbývajících zatím záchranáři stále pátrají. Do Petrohradu se mezitím sjeli příbuzní, od nichž chtějí úřady získat vzorky DNA kvůli identifikaci obětí.

Petrohrad a přilehlá Leningradská oblast prodloužily až do úterý smutek. Na petrohradském letišti Pulkovo zřídilo ministerstvo pro mimořádné situace krizový štáb. Zhruba stovka příbuzných obětí je v péči psychologů a lékařů.

  • Charterovým spojem s výjimkou asi čtyř Ukrajinců cestovali z letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu výhradně Rusové.
  • Příčina havárie Airbusu A321 ruské společnosti Kogalymavia není známa.
  • Spekuluje se o technické závadě, vyloučen ale není prý ani teroristický útok.

Na místě neštěstí působí vedle egyptských vyšetřovatelů i týmy z Ruska a Francie. V troskách byly nalezeny ruské, ukrajinské a běloruské pasy. Podle ruského ministra dopravy se tak mohou do pátrání zapojit i Ukrajina s Běloruskem. Ruským a egyptským úřadům nicméně nabídli pomoc američtí experti.

„Budeme pokračovat v pátrací operaci tak dlouho, jak bude třeba, dokud všichni mrtví nebudou převezeni do vlasti a dokud úplně nevyřešíme všechny otázky spjaté s vyšetřováním příčin tohoto neštěstí," řekl ministr pro mimořádné situace Vladimir Pučkov televizi Rossija 24. Původně média uváděla, že pátrací operace skončí ještě večer. Po ostatcích se podle ministra pátrá i za pomoci ruských bezpilotních letounů. Záchranáři totiž pracují ve složitých podmínkách, které na poušti obnášejí veliké horko.

V Rusku až do úterý platí státní smutek
Zdroj: ČTK/TASS

Více by mělo být známo po analýze obou nalezených letových záznamníků. Krátce po startu ve výšce přes 9144 metrů náhle začal letoun prudce klesat a poté s ním letoví dispečeři ztratili spojení. Ocas zůstal celý, trup a křídla shořely.

K pádu stroje se už v sobotu přihlásilo teroristické hnutí Islámský stát. Podle expertů však teroristé v oblasti nemají k dispozici zbraně, kterými by letadlo v takové výšce mohli sestřelit. Vyšetřovatelé nicméně nevylučují možnost pumového útoku.

V Rusku uctili oběti

Na hlavním petrohradském náměstí v neděli večer uctily oběti tisícovky lidí. Před Zimním palácem se k nebi vzneslo 224 bílých balonků. Mnozí lidé pokládali květiny a zapalovali svíčky.

Pietní místo v centru Petrohradu
Zdroj: ČTK/TASS

Na petrohradském letišti neštěstí připomínalo moře rudých karafiátů a plyšových medvídků. Mezi oběťmi bylo 17 dětí včetně desetiměsíčního batolete.

Strach Rusů stlačil zájem o letecké dovolené na minimum

Sobotní katastrofa fakticky v Rusku zastavila prodeje leteckých zájezdů do zahraničí. Rusko ochromil strach z létání a operátoři čekají nejen pokles poptávky, ale i hromadné rušení již zakoupených zájezdů. Oznámila to mluvčí sdružení cestovních kanceláří Irina Tjurinová.

„V (cestovních) agenturách nám hlásí, že v sobotu prodeje klesly o 30 až 50 procent oproti běžným ukazatelům. Dnes prodeje přestaly prakticky do všech destinací. Doslova mrtvé ticho,“ řekla mluvčí. „Je to šoková reakce. Na pozadí spekulací o příčinách tragédie nejsou turisté ochotni si rezervovat letecké zájezdy kamkoliv,“ dodala.