Sarkozy varoval před studenou válkou. Svět Rusko potřebuje, řekl Putinovi

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy navštívil Moskvu a vyzval zde západní státy, aby ukončily izolaci Ruska. Země podle něj představuje „nepostradatelného“ partnera v řešení syrského konfliktu. Politik, o kterém se hovoří jako o možném staronovém kandidátovi na francouzského prezidenta, přitom v minulosti patřil mezi kritiky Putinova kurzu.

„Znáš mé přesvědčení, že svět Rusko potřebuje,“ prohlásil Nicolas Sarkozy poté, co ho ruský prezident Vladimir Putin přátelsky přivítal v moskevském Kremlu. Podle ruského zpravodaje ČT Miroslava Karase místní média Sarkozyho považují za politika evropského formátu, který se může znovu stát francouzským prezidentem, a všímají si toho, že má na řešení syrského konfliktu shodný názor s vládcem Kremlu.

Ten Sarkozy prezentoval i při přednášce uspořádané pro studenty prestižní moskevské diplomatické akademie MGIMO. K vojenskému a diplomatickému angažmá Moskvy v Sýrii poznamenal, že „Rusko je nepostradatelné“ při řešení konfliktu v této zemi.

Neshoda mezi Sarkozym a Putinem panuje u osudu nynějšího syrského prezidenta Bašára Asada, který je hlavním sporným bodem mezi Íránem a Ruskem na jedné straně a Saúdskou Arábií a Západem na straně druhé.

Bývalá hlava Francie v této souvislosti uvedla, že „nikdo, kdo má na svědomí smrt 250 000 spoluobčanů, nemůže představovat budoucnost své země“. Zároveň ovšem Sarkozy dodal, že „akce Putina jsou bez ohledu na naše neshody spíše pozitivní než negativní.“

Podle Spojených států přitom ruské letectvo během své protiteroristické operace nad Sýrií nebombardovalo jen pozice sunnitských radikálů z Islámského státu, ale i umírněné protiasadovské opozice.

Sarkozy: Studené válce se musíme vyhnout

Francouzský exprezident zároveň z Moskvy vyzval Západ, aby ukončil ruskou izolaci. „Musíme se rozhodnout pro usmíření a dialog. Francie a Rusko potřebují spolupracovat,“ prohlásil. „V našem světě se musíme za každou cenu vyhnout nové studené válce. Izolovat Rusko nemá žádný smysl.“

V Sarkozyho politice posledních měsíců nejde o překvapivé prohlášení, protože cestu jednání s Putinem razí už dlouho – a kritizuje také sankce uvalené na Rusko kvůli východoukrajinskému konfliktu. Argumentuje tím, že hospodářské embargo, které trvá od loňského léta, postihuje část francouzských zemědělců.

Po roce fungování sankcí je evidentní, že jsou neúčinné a nesmyslné z pohledu mezinárodního práva. Sarkozy si dobře vyhodnotil, že celý postup Evropské unie je špatný – ve skutečnosti šlo o sankce vůči Unii samotné. V Americe museli tleskat, jak jsme poškodili sami sebe, protože ekonomicky na tom vydělaly Spojené státy.
Vojtěch Filip
předseda KSČM

Ještě před osmi lety ovšem tvrdému postoji vůči Rusku tleskal a svého předchůdce v prezidentském paláci Jacquesa Chiraca kritizoval za jeho rusofilství.

Příprava na volby?

Pro vládnoucí socialisty je Sarkozyho návštěva jen další kabaretní číslo, které ovšem podrývá oficiální postoj Paříže. Bývalý prezident se prý snaží vést paralelní diplomacii. „Diplomacie je komplikovaná věc, počíná si jako slon v porcelánu,“ řekl ministr vysokého školství a výzkumu Thierry Mandon francouzské televizi France 2.

V současnosti se o Sarkozym spekuluje jako o potenciálním kandidátovi na francouzského prezidenta ve volbách, které zemi galského kohouta čekají za dva roky.

Testem voličské přízně byly jarní regionální volby, které jeho pravicový Svaz pro lidové hnutí (v létě přejmenovaný na Republikány) k nelibosti vládnoucích socialistů vyhrál.

Ve svém současném, Moskvě nakloněném postoji navíc Sarkozy neguje protiruskou politiku, již razí stávající socialistický prezident Francois Hollande (Paříž pod jeho vládou odstoupila od ruského tendru na dodávku dvou letadlových lodí Mistral). Zároveň může přebrat část prorusky orientovaných voličů, kteří sympatizují s nacionalistickou Národní frontou Marine Le Penové.