Poslední odročení v JAR: Krejčířův trest má zaznít po 17. listopadu

Soud v Johannesburgu odročil na listopad vynesení trestu v procesu, v němž je souzen Čech Radovan Krejčíř. Soudce Colin Lamont k tomu dodal, že další odklady už ale nepřipustí. Místo 28. října tak může rozhodnutí o trestu zaznít 17. listopadu. Tehdy má podle jihoafrického serveru začít další stání.

Soudce Colin Lamont řekl, že jde o poslední odročení. Trest měl původně zaznít už v září a potom začátkem října. V prvním případě byl důvodem odročení úraz obhájkyně, podruhé šlo o žádost žalobce. Tentokrát o odročení jednání požádali Krejčířovi právníci, podle kterých ještě nejsou hotové dokumenty sociálního pracovníka související s jejich žádostí o zmírnění trestu.

Lamont prý už ale žádné další odročení nepřipustí. Jihoafrický server eNCA napsal, že příští stání se bude konat 17. listopadu a o že trestu musí být rozhodnuto mezi 17. a 19. listopadem.

Radovan Krejčíř byl jihoafrickým soudem už v srpnu uznán vinným z únosu, pokusu o vraždu a pokusu o přechovávání drog. Spolu s ním bylo odsouzeno dalších pět osob. V procesu jde o únos a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s 25 kilogramy pervitinu určeného pro Krejčíře. Je to první odsouzení Krejčíře v JAR, kde je obžalován v několika různých případech, v nichž jde mimo jiné o vraždy.

Radovana Krejčíře při převozech hlídá speciální jednotka
Zdroj: ČT24

V soudní síni nyní byla zpřísněna bezpečnostní opatření, protože Krejčíř chce podle jihoafrické policie z vězení uprchnout. Například minulý víkend zachytili ve věznici telefon, který se ke Krejčířovi pokusila dostat žena, která ho přišla navštívit.

U soudu se tak nesměly používat laptopy, telefony ani diktafony, příbuzní nesměli s obžalovanými v soudní síni hovořit. Každá osoba musela u vchodu projít podrobnou osobní prohlídkou, nikdo nesměl mít žádné ostré předměty, proto jednomu z novinářů dokonce jeho propisku zabavili. Kontrolovala se i voda. Některé servery přinesly záběry, na nichž si Krejčíř, sedící vedle zbývajících obžalovaných, drží hlavu v dlaních.

Právníci čekají na své peníze

Podle zpravodajského serveru IOL má Krejčíř problém s placením za služby svých právníků. Vyšlo to najevo v úterý během soudního jednání v dalším z Krejčířových procesů, ve kterém byl český podnikatel a dalších sedm lidí obžalováno z přípravy vraždy soukromého detektiva Paula O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby. 

Krejčířův právník Piet du Plessis listu The Star řekl, že jim Krejčíř nezaplatil. Všichni obžalovaní údajně ale u soudu slíbili, že své advokáty zaplatí do 9. listopadu, kdy se koná další soudní jednání. Jestliže by tak ale neučinil, mohl být zůstat bez advokátů.

Jeden z Krejčířových právníků Piet du Plessis nyní navíc uvedl, že se jeho klient rozhodl dál nevyužívat služeb jednoho advokáta, právničky Annelene van den Heeverové. „Chce nového právníka,“ uvedl du Plessis. Jaký má pro to vězněný Čech důvod, již ale neupřesnil.

Radovan Krejčíř
Zdroj: Siphiwe Sibeko/Reuters

Z Česka na Seychely a nakonec do JAR

Krejčíř žije v Jihoafrické republice od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V JAR, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován.

Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.