U Doněcku se už pár dnů střílí, padl další voják

Zatím jednu oběť z řad ukrajinské armády si vyžádaly přestřelky, které vypukly v uplynulých dnech na severním předměstí Doněcku. Podle povstalců se bojuje hlavně kolem obce Spartak kontrolované separatisty. Terčem minometného útoku ukrajinské armády se údajně stalo i zničené doněcké letiště.

„V noci se znovu ozývaly výstřely ze samopalů a kulometů. Exploze min byly slyšet od doněckého letiště,“ řekl povstalecké agentuře DAN obyvatel obce Spartak, která leží jen asi dvacet kilometrů severně od doněckého centra.

Boje v okolí Doněcku potvrdil i mluvčí ukrajinské armády. Podle Oleksandra Zavtonova trvají od víkendu. V úterý při údajném útoku vzbouřenců u obcí Pisky a Opytne, které leží bezprostředně u doněckého letiště, zahynul jeden ukrajinský voják.

OBSE: Riziko eskalace bojů je vysoké

V Donbasu má platit příměří dohodnuté v únoru v Minsku. Armáda a povstalci nyní pokračují ve stahování těžkých zbraní z frontové linie.

Monitorovací skupina Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vydala situační zprávu, podle níž se zastavení palby v Donbasu obecně dodržuje, riziko eskalace bojů je ale vysoké.

V bojích na východní Ukrajině, které propukly loni v dubnu, zahynulo už kolem osmi tisíc lidí. Statisíce obyvatel Donbasu uprchly před ostřelováním do Ruska nebo do ukrajinského vnitrozemí. Samotná Doněcká a Luhanská oblast je vážně poničená - mnoho rodin žije v provizorních přístřešcích a obává se nadcházející zimy.